Do tej pory nie przepadałam za kaczką, ale ostatnio odkryłam jak w szybki i smaczny sposób można ją przyrządzić, więc chyba rozważę moje upodobania : ) Może to zasługa makaronu i warzywnych dodatków, które zawsze stanowią świetną podstawę dania. Przepis podejrzałam u Okrasy, u mnie z lekkimi uproszczeniami ; ) Polecam!!!
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 4 łyżki sosu teriyaki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki świeżego, posiekanego imbiru
- 2-3 łyżeczki oleju sezamowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 limonki
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia
- 1/2 kg pieczarek
- 1 por
- 3 marchewki
- 1 pęczek cebuli dymki
- 100 g marynowanych pędów bambusa
- 500 g ugotowanego makaronu chow mein
- 1 pęczek świeżej kolendry
Piersi kaczki pokroić w paseczki i przełożyć do miski. Dodać 4 łyżki sosu teriyaki, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego i 2 łyżeczki miodu i odrobinę soku z limonki. Następnie dodać posiekaną, ostrą papryczkę oraz 2 łyżki posiekanego imbiru i czosnek pokrojony w plasterki.
Całość dokładnie wymieszać tak, aby wszystkie części były obtoczone w marynacie i odstawić na na 15-20 minut, aby mięso przeszło aromatem marynaty.
Wok nagrzać, wlać do niego niewielką ilość oleju, na rozgrzany olej dodać pieczarki, pokrojone w ćwiartki i podsmażyć. Podsmażone pieczarki wyjąć z woka. Ponownie wlać niewielką ilość oleju do woka i wrzucić plasterki piersi kaczki oraz paseczki marchwi i pora. Smażyć, następnie dodać cebulę dymkę pokrojoną w grubsze paski, wcześniej podsmażone pieczarki i pędy bambusa.
Następnie do woka dodać ugotowany i przelany zimną wodą makaron. Całość smażyć, co jakiś czas mieszając. Makaron z mięsem i warzywami posypać świeżą kolendrą i polać sokiem z 1 limonki. Na samym końcu makaron z dodatkami polać odrobiną oleju sezamowego.
Smacznego : )