Makaron ze smażoną kaczką

Do tej pory nie przepadałam za kaczką, ale ostatnio odkryłam jak w szybki i smaczny sposób można ją przyrządzić, więc chyba rozważę moje upodobania : ) Może to zasługa makaronu i warzywnych dodatków, które zawsze stanowią świetną podstawę dania. Przepis podejrzałam u Okrasy, u mnie z lekkimi uproszczeniami ; ) Polecam!!!


Makaron z pieczoną kaczką

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki świeżego, posiekanego imbiru
  • 2-3 łyżeczki oleju sezamowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 limonki
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 100 g marynowanych pędów bambusa
  • 500 g ugotowanego makaronu chow mein
  • 1 pęczek świeżej kolendry

Piersi kaczki pokroić w paseczki i przełożyć do miski. Dodać 4 łyżki sosu teriyaki, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego i 2 łyżeczki miodu i odrobinę soku z limonki. Następnie dodać posiekaną, ostrą papryczkę oraz 2 łyżki posiekanego imbiru i czosnek pokrojony w plasterki.

Całość dokładnie wymieszać tak, aby wszystkie części były obtoczone w marynacie i odstawić na na 15-20 minut, aby mięso przeszło aromatem marynaty.

Wok nagrzać, wlać do niego niewielką ilość oleju, na rozgrzany olej dodać pieczarki, pokrojone w ćwiartki i podsmażyć. Podsmażone pieczarki wyjąć z woka. Ponownie wlać niewielką ilość oleju do woka i wrzucić plasterki piersi kaczki oraz paseczki marchwi i pora. Smażyć,  następnie dodać cebulę dymkę pokrojoną w grubsze paski, wcześniej podsmażone pieczarki i pędy bambusa.

Następnie do woka dodać ugotowany i przelany zimną wodą makaron. Całość smażyć, co jakiś czas mieszając. Makaron z mięsem i warzywami posypać świeżą kolendrą i polać sokiem z 1 limonki. Na samym końcu makaron z dodatkami polać odrobiną oleju sezamowego.

Smacznego : )


Smażony makaron ryżowy z kaczką i warzywami

Komentarzy: 9

  1. 28 września 2014 / 22:49

    Ciekawe połączenie! Do tej pory kaczka kojarzyła mi się obowiązkowo z ciężkim sosem i pyzami/knedlami.

    • Marta
      Autor
      6 października 2014 / 11:39

      Miałam podobnie 😀

  2. 29 września 2014 / 22:30

    Bardzo ciekawe połączenie, do wypróbowania 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2014 / 11:39

      Polecam 🙂

  3. 3 października 2014 / 12:31

    Ciekawy pomysł! Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2014 / 11:35

      Fajna alternatywa dla pieczonej kaczki 🙂

  4. 5 października 2014 / 12:14

    moje smaki:) Ty wiesz jak kusić dobrym jedzeniem:)

    • Marta
      Autor
      6 października 2014 / 11:32

      Bardzo mi miło 🙂

  5. 7 października 2014 / 13:30

    Fajny przepis. Jeżeli chodzi o pieczarki to polecam te:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 + 20 =