Makaron z tuńczykiem i pomidorami to błyskawiczny i pyszny obiad, który przygotujecie w kilkanaście minut : ) Danie jest nie tylko zdrowe, ale i pożywne. Polecam!!!
Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
- 2 puszki pomidorów
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier
- czarne oliwki i kapary (opcjonalnie)
Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanym maśle i oleju. Dodać pomidory z puszki, przesmażyć aż sos lekko zgęstnieje. Tuńczyka osączyć, rozdrobnić i przełożyć na patelnię, wymieszać. Dodać szczyptę cukru i przyprawy do smaku. Jeśli używamy dodać kapary i oliwki pokrojone w plasterki, ponownie wymieszać.
Do podania:
- 300 g makaronu
- parmezan
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Polać sosem, udekorować parmezanem.
Smacznego!
Po więcej inspiracji obiadowych zapraszam tutaj oraz na mój Instagram.