Styczeń nie jest moim ulubionym miesiącem i chętnie przywołuję na talerzu odrobinę lata. Pesto to tradycyjny aromatyczny włoski sos na bazie oliwy i bazylii choć wersji jego przygotowania jest mnóstwo : ) Idealnie sprawdza się do pieczywa, grzanek, sałatek, a dodając je do makaronu otrzymujemy pyszny, błyskawiczny obiad. Polecam!!!
Składniki:
- 3 garście świeżej bazylii (1 doniczka)
- 1 garść świeżej mięty
- ok. 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 1 łyżka orzeszków pinii
- sól, pieprz
- 200 g makaronu np. tagliatelle
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z pesto.
Smacznego!