Kolejne danie dla wszystkich miłośników kuchni mojego Męża : ) Makaron z kurkami w sosie śmietanowym to klasyczne danie, które choć raz trzeba przygotować w letnim sezonie. Posmakuje nawet najmłodszym, którzy za grzybami nie przepadają. Polecam!!!
Składniki:
- 350 g makaronu penne
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 300 g kurek
- 200 ml śmietanki kremówki 36 % (opcjonalnie 30%)
- 1 duży plaster żółtego sera
- sól morska, pieprz
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę pokroić w małą kostkę, podsmażyć na łyżce roztopionego masła. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać chwilę razem. Dodać umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Przesmażyć. Zalać śmietanką, doprowadzić do wrzenia. Dodać ser żółty i wymieszać, aby się rozpuścił i delikatnie zagęścił sos. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu do smaku. Dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać.
Smacznego!