Makaron z kurczakiem i warzywami + Konkurs

Makaron to podstawowy produkt w naszym domu, najmłodsza część rodziny mogłaby go zjadać nawet bez żadnych dodatków : ) Kiedy nie mam zbyt wiele czasu lub pomysłu na obiad makaron jest zawsze moim przyjacielem. W towarzystwie kurczaka i warzyw powstaje prosty, sycący i pyszny obiad. Polecam!!!


makron-z-kurczakiem-i-warzywami
Składniki (dla 6 głodnych osób):

  • 600 g makaronu penne
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 puszki krojonych pomidorów
  • 150 g startej mozzarelli
  • sól, pieprz, oregano, cukier, kumin, papryka słodka, chilli, kolendra, rozmaryn, tymianek

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odcedzić. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć ulubionymi przyprawami (u mnie sól, papryka słodka, chilli, kolendra, rozmaryn, tymianek, oregano), podsmażyć na 1 łyżeczce oleju kokosowego. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, wymieszać i przesmażyć chwilę razem. Dodać fasolę i kukurydzę osączone z zalewy i przepłukane. Ponownie wymieszać, przesmażyć przez kilka minut i zdjąć z ognia. Na patelnię wlać pomidory z puszki z odrobiną zalewy. Zmiksować blenderem i doprowadzić do wrzenia. Dodać sól, pieprz, oregano i szczyptę cukru i kuminu, a następnie starty ser mozzarella. Przełożyć makaron z mięsem i warzywami, całość dobrze wymieszać, makaron powinien pokryć się sosem.

Smacznego!

Wraz z marką Lubella przygotowałam dla Was konkursową niespodziankę : ) Aby wygrać zestaw 20 makaronów Lubella wystarczy napisać w komentarzu pod tym postem:

„Jakie jest Twoje ulubione danie z makaronem?”

Konkurs potrwa do 27 sierpnia, pośród wszystkich zgłoszeń rozlosowany zostanie makaronowy mix.  Wysyłka nagród możliwa jest wyłącznie na terenie Polski. Powodzenia!

Wyniki zostaną opublikowane w komentarzu do 30 sierpnia.


lubella-makaron

Komentarzy: 424

  1. Czarkinn
    22 sierpnia 2016 / 22:25

    Oczywiście, że klasyczne włoskie Spaghetti 😀

  2. Madzia
    22 sierpnia 2016 / 22:52

    Na ten moment jako ulubione danie z makaronem przychodzi mi do głowy spaghetti, ponieważ przygotował mi je kiedyś na obiad mój chłopak. Smakowało bardzo dobrze i mam z tym daniem dobre wspomnienia.

  3. Aurelia
    22 sierpnia 2016 / 23:12

    Moim ulubionym daniem jest coś innego niż większość smakoszy kuchni śródziemnomorskiej.
    Uwielbiam nasze polskie tradycyjne łazanki.
    Koniecznie z makaronem lubella właściwie tylko oni mają makaron w kształcie małych kwadracików specjalnie do łazanek.
    Łazanki koniecznie z kiszoną kapustą ,odrobiną suszonych grzybów . Podsmażana kiełbaska i dobrze przyprawione . Nie żałuje pieprzu. Moje łazanki są bardzo wyraziste w smaku dlatego wszyscy w domu je uwielbiają.

  4. Małgorzata
    22 sierpnia 2016 / 23:23

    Oczywiste, że najlepsze danie to makaron z pesto, oliwkami i pomidorkami cherry. Pychota!

  5. 22 sierpnia 2016 / 23:32

    ROSÓŁ
    Klasyka wśród zup , czyli rosół z kury z makaronem LUBELLA. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez domowego rosołu. W moim rodzinnym domu rosół pojawiał się nie tylko w niedzielę, ale też wtedy kiedy zachorował ktoś z domowników.
    Moj przepis na najlepszy rosol : to dlugie gotowanie kurczaka z pręgą wołową , przypieczona w piekarniku cebula , duzo warzyw : marchew, pietruszka seler. Poza sola i pieprzem dodaje rowniez lubczyk . Po ugotowaniu podaje z posiekana natka pietruszki i makaronem . Polecam

  6. Inka199116
    22 sierpnia 2016 / 23:38

    Makaron z owocami morza, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Palce lizać

  7. Nulek
    22 sierpnia 2016 / 23:47

    Czasem się człekowi nie chce
    zmywać góry brunych naczyń,
    sięgam wtedy po metodę
    znaną wśród kuchennych graczy,
    czyli jednogarnkowy obiadek
    z pysznym makaronem, który
    wzbogacony jest wędliną,
    warzywami wprost z natury,
    odrobiną sera oraz
    oliwy, no i śmietany…
    Robi się go pysznie szybko,
    a potem wszyscy… wcinamy! 🙂

    Składniki:

    1/2 opakowania makaronu kokardy (zwane też motylami)
    1 opakowanie domowych pomidorów suszonych w oleju (mój przepis tutaj: http://anulowe.blogspot.com/2012/07/z-wiedzmowej-kuchni-pomidorowa-susza.html)
    50 g twardego sera do starcia na makaron
    100 ml śmietany 18%
    100 lub więcej g szynki wędzonej pokrojonej w kostkę
    dowolna mieszanka warzywna do gotowania na parze: u mnie kukurydza, groszek, marchewka, kalafior
    przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka ostra
    1-2 ząbki czosnku

    Warzywa gotujemy na parze – u mnie dzieje się to za sprawą parowaru i trwa ok. 1/2 godziny.

    Makaron gotujemy w stosownej ilości wody al dente i następnie odcedzamy. Wylewamy z garnka wodę. Na dno osuszonego garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju z pomidorów – z przyprawami. Podgrzewamy. Rzucamy na to posiekany drobniutko czosnek i lekko przysmażamy – byle się nie spalił.

    Następnie w garnku ląduje pokrojona w kostkę szynka wędzona.
    Po podsmażeniu jej dorzucam warzywa z pary i przyprawy.
    Mieszam i podsmażam kilka minut, a następnie zalewam śmietaną i mieszam, dorzucając część sera.
    Na końcu w tak powstałej mieszance taplam pomidory pokrojone na kawałki i makaron. Podgrzewam całość, ewentualnie doprawiam do smaku i… już. 🙂

    Pyszne jednogarnkowe danie gotowe! 🙂

  8. 23 sierpnia 2016 / 0:00

    Moje ulubione danie z makaronem to spaghetti bolognese. Uwielbiam smak pomidorów, a w połączeniu z mięsem mielonym i plastrem sera to danie to wprost niebo w gębie. Smakuje całej mojej rodzinie i wiem, że dzięki takiemu obiadowi mają energię na cały dzień.

  9. Natalia
    23 sierpnia 2016 / 0:01

    Makaron piórka ze szpinakiem, kurczakiem, śmietaną i cytryną 🙂 niebo w gębie 🙂 Kurczaka smażymy pokrojonego w kostkę 🙂 osobno parzymy szpinak (liście) 🙂 do kurczaka dodajemy śmietanę i sok wyciśnięty z cytryny 🙂 dodajemy szpinak, mieszamy 🙂 można jeszcze zapiec w piekarniku z serem typu parmezan, ale z reguły nie ma na to czasu bo wszystko znika w mgnieniu oka 🙂

  10. alinkassie makaron
    23 sierpnia 2016 / 0:20

    moja ulubiona potrawa z makaronu to ramenburger.Pyszny hamburger który zamiast bułki ma makaron .Mniam mogłabym go jeść na śniadanie obiad i kolacje

  11. Elwira
    23 sierpnia 2016 / 0:27

    Moim ulubionym daniem z makaronu jest Spaghetti Carbonara. Przepis na to danie polecam wszystkim, którzy mają dość pospolitych, niedzielnych obiadków 🙂 Jest bardzo prosty i szybki w przyrządzeniu, a co najważniejsze- pyszny i nietuzinkowy.
    Oto składniki:
    – 400 g makaronu spaghetti,
    – 200 g wędzonego boczku,
    – 2 jajka, 2 żółtka,
    – 150 g śmietany,
    – 250 g jogurtu, najlepiej typu greckiego,
    – starty żółty ser,
    – gałka muszkatołowa, czerwona ostra papryka, pieprz, sól- do smaku

    Sposób przygotowania:
    – Makaron gotujemy al dente,
    -Boczek kroimy w cienkie plasterki i smażymy na patelni,
    – W misce mieszamy jogurt grecki ze śmietaną, dodajemy gałkę i pozostałe przyprawy, a następnie wrzucamy boczek i wszystko razem mieszamy.
    – W oddzielnym naczyniu, za pomocą trzepaczki łączymy jajka z żółtkami i dosypujemy żółty ser.
    -Ugotowany i odsączony makaron odstawiamy na mały ogień, dolewamy naszą masę jogurtową z boczkiem, dodajemy jajka z serem i wszystko mieszamy na małym ogniu przez kilka minut.
    Smacznego! 🙂

  12. Kasia B.
    23 sierpnia 2016 / 0:32

    Moim ulubionym daniem z makaronem jest rosołek. Tylko, że musi koniecznie być z warzyw z własnego ogródka i z dodatkiem lubczyku 🙂

  13. Joanna Gołębiewska
    23 sierpnia 2016 / 0:38

    Pamiętam smak ,,kluchów” z twarogiem, które robiła moja babcia. Były to najprostsze kluski ziemniaczane z twarogiem okraszone boczkiem. Gdy babcia umarła, ten smak zaginol. Moja mama ich nie robiła, teraz wiem że po prostu nie miała na to czasy lub naturalnie chciała odpocząć po pracy. Pewnego dnia się zbuntowałam. Doszło do wyrzekania, i właśnie te ,,kluchy” też miały swoje miejsce na liście żali. Na drugi dzień, na obiad były świderki z twarogiem i boczkiem, taki środek zastępczy ale trafiony. On tamtej pory to moje ulubione jedzenie. Tak niewiele, a jednak tak wiele.

  14. Beata
    23 sierpnia 2016 / 5:48

    oczywiście makaron z białym serem……….mniam

  15. 23 sierpnia 2016 / 8:03

    Makaron z serem na słodko to jedna z moich ulubionych potraw. Gdy nie mam pomysłu na obiad lub akurat gdzieś się śpieszę w tedy przygotuję makaron z serem. Ser mieszała ze śmietaną i cukrem. Danie może nie prezentuje się efektownie ale jest znakomite w swej prostocie 🙂 Pasuje zarówno na obiad, jak i na kolację.

  16. BeataBr
    23 sierpnia 2016 / 9:02

    ulubione danie z makronu to makaron zapiekany z mieloną wołowiną,czosnkiem ,pomidorami i ziołami oraz serem pleśniowym i żółtym dojrzałym w żaroodpornym naczyniu i podane na ciepło 🙂 Nie ma nic lepszego jak odrobinę włoskiej kuchni na własnym talerzu 🙂

  17. Robert
    23 sierpnia 2016 / 9:30

    Składniki
    mój ulubionu makaron to pappardelle bo firma lubella ma najlepsze makarony

    500g makaronu Pappardelle (Makaron Lubella)
    500g piersi z kurczak
    przyprawa do kurczaka
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    20g pieczarek
    1-2 papryki
    puszka pomidorów
    pieprz i sól do smaku

    Przygotowanie

    Makaron ugotować al dente, pokrojone w kostkę piersi wrzucić na patelnie, dodać trochę oliwy i przyprawy do kurczaka, smażyć, po kilku minutach dodać posiekaną cebulę i czosnek, dalej smażyć, dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, po chwili dodać pomidory i czekać, aż sos trochę się zredukuje, przyprawić solą i pieprzem, podawać z makaronem.

  18. Daria
    23 sierpnia 2016 / 9:36

    Spagetti z klopsikami papryczką i sosem pomidorowym własnej roboty a wszystko posypane bazylią i mozzarela

  19. 23 sierpnia 2016 / 10:20

    Moim numerem jeden jest makaron w sosie szpinakowym na bazie jogurtu greckiego.
    Mrożony szpinak mam na czarną godzinę zawsze w zamrażarce, pełnoziarnisty makaron to obowiązkowa pozycja każdych zakupów. Czego jak czego ale jogurtu greckiego nie zabraknie u mnie nigdy.
    Makaron w sosie szpinakowym sprawdzi się zawsze. Zawsze wtedy kiedy nie mam pomysłu na obiad.

  20. Aleksandra
    23 sierpnia 2016 / 11:04

    Moim ulubionym daniem jest spaghetti tofu bolognese z przepisu erVegan – dobrej jakości makaron, podsmażone i podpieczone w przyprawach tofu. Sos jest z dodatkiem czerwonego wina, marchewki, pysznej passaty, suszonych grzybów, cebuli… Wszystko posypane parmezanem z migdałów i płatków drożdżowych.

  21. Agnieszka
    23 sierpnia 2016 / 11:04

    Moim ulubionym daniem jest spagetti z sosem pieczarkowym i serem feta. Do tego moze byc jajaś lekka surówka.

  22. Monika L.
    23 sierpnia 2016 / 11:07

    Uwielbiam makaron pod każdą postacią. Moim ulubionym daniem z makaronem jest : Zapiekany makaron nadziewany kurczakiem, orzechami i serem pleśniowym 🙂 Pyszny, aromatyczny farsz to raj dla podniebienia.

    Składniki :
    – 250 g makaronu, który można nadziewać
    – 2 filety/piersi z kurczaka
    – 2 cebule
    – 120 g zielonego groszku (może być mrożony)
    – 50 g sera pleśniowego (użyłam niebieski Lazur)
    – 2 ząbki czosnku
    – 3 łyżki oliwy
    – 100 ml śmietanki 18% do sosów i zup
    – 100g drobno posiekanych włoskich orzechów
    – 6 łyżek śmietanki 18% do sosów i zup
    – sól
    – pieprz
    – jajko
    – 100 g sera mozzarella do pizzy
    – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    Do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy, zahartowujemy zimną wodą i każdą sztukę oddzielnie układamy na płaskiej powierzchni.

    Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajmy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i podsmażamy. Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy co jakiś czas mieszając. Wszystko dusimy ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i orzechy włoskie.

    Zielony groszek gotujemy al dente (ok 3 minut) i dodajemy do kurczaka. Całość chwilę podsmażamy, dodajemy śmietankę i pokruszony ser pleśniowy. Czekamy aż śmietana odparuje, a ser się rozpuści, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odkładamy farsz na bok aby przestygł.
    Makaron nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania.
    Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do niego jedno jajko, 3 łyżki śmietany, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy aż wierzch delikatnie się zarumieni. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
    Pycha 🙂

  23. Bernadetta
    23 sierpnia 2016 / 11:22

    Uwielbiam dania z makaronem a jednym z moich ulubionych jest makaron penne z kurczakiem, pieczarkami, brokułem i sosem śmietanowym

  24. 23 sierpnia 2016 / 11:44

    Moim ulubionym daniem jest spaghetti, uwielbiam długi, ciągnący się makaron. Często jest niezły ubaw podczas jedzenia tego dania

  25. Milena
    23 sierpnia 2016 / 11:47

    Moim ulubionym daniem jest makaron „rurki” z sosem śmietanowo-czosnkowym, brokułami, pieczoną marchewką oraz liśćmi bazylii.

    Jest to potrawa, która nie wymaga dużych zdolności kulinarnych oraz dużo czasu spędzonego w kuchni.

    Bardzo lubię to danie zarówno jeść, jak i przygotowywać dla całej rodziny, tym bardziej, że pomagają mi przy tym moje kochane dzieci. Jest to dla nas wszystkich świetna zabawa oraz idealny sposób na zbliżenie się do siebie 😉

  26. Boostek
    23 sierpnia 2016 / 12:06

    Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym – niby klasyk ale mógłbym to jeść codziennie

  27. Martyna
    23 sierpnia 2016 / 12:31

    Jednym z moich ulubionych dań z makaronem jest cannelloni z mięsem mielonym, kurkami i sosem pomidorowym. Danie jest proste w przygotowaniu, a plusem jest to, że można dodać składniki, które ma się akurat pod ręką np. kukurydzę, pomidory suszone, oliwki, cukinię itp. Ja użyłam mięsa mielonego wołowego, ale można śmiało wykorzystać wieprzowe lub drobiowe, a nawet domowy pasztet.

    Jak przygotować?
    Na suchej patelni podprażyć paprykę wędzoną, tak by zyskała wyraźnego aromatu. Na innej patelni, na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę (część odłożyć do sosu) i czosnek, dodać mięso, następnie kurki, poddusić. Doprawić solą i pieprzem.
    Tak przygotowanym farszem nadziewać rurki makaronowe, a następnie układać je w żaroodpornym naczyniu wcześniej lekko posmarowanym olejem. Rurki układać ściśle.
    Przygotować sos boloński: pasatę pomidorową lub pomidory z puszki wymieszać z łyżeczką koncentratu pomidorowego i cebulką. Zalać rurki.
    Nagrzać piekarnik do 180st, zapiekać przez 25 minut (aż makaron bedzie miękki). Ciepłe rurki posypać świeżą kolendrą lub bazylią.

    Kto nie dba o linię, dodatkowo może zetrzeć ser żółty lub mozarellę przed zapieczeniem bądź zastąpić sos boloński beszamelem.

    Smacznego! 🙂

  28. Rodzinka En
    23 sierpnia 2016 / 12:45

    Mój ulubiony makaron 🙂 oczywiście makaron penne z kurkami i parmezanem. Jest to u nas danie dla każdego.
    Uwielbiamy je wszyscy – smaczne, pożywne i pełne nut smakowych 🙂 palce lizać

  29. Magda
    23 sierpnia 2016 / 12:53

    Najlepsze smaki kojarzą mi się z ważnymi dla mnie osobami lub sytuacjami. Dlatego jeśli makaron, to moja Babcia Marysia i jej pyszny domowy makaron z twarogiem, śmietaną i cukrem. Proste, zwykłe danie które teraz przygotowuję sama ale smak tego dania od razu przenosi mnie do wspomnień i kuchni Babci Marysi …

  30. kowaluk
    23 sierpnia 2016 / 12:56

    Piątkowa zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułem
    – 400 g dowolnego makaronu
    – 200 g łososia
    – mały brokuł
    – 200 g starego sera żółtego
    – 2 jajka
    – 150 ml śmietany
    – sól, pieprz
    – oliwa
    Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Brokuła podzielić na różyczki, obgotować przez około 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie. Następnie przelać zimną wodą i odstawić, żeby odciekł. Łososia podzielić na mniejsze kawałki. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z jajkami i 2/3 sera, przyprawić solą i pieprzem. Makaron, łososia i obgotowanego brokuła połączyć z sosem. Wyłożyć do posmarowanego niewielką ilością oliwy naczynia żaroodpornego. Posypać pozostałym serem. Piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza (do zrumienienia sera).

  31. Mi Lusia
    23 sierpnia 2016 / 13:07

    Mój ulubiony makaron to:
    Tagliatelle z cukinia i pomidorami w cudownym kremowym sosie mascarpone z orzeszki piniowymi.

  32. Ola
    23 sierpnia 2016 / 13:33

    Ulubione danie z makaronem to takie w którym makaron gra pierwsze skrzypce. Idealne są makarony z dobrej jakości oliwą z oliwek odrobiną czosnku, gdzie wszystkiedodatki stanowią tło. Najlepszym przykładem takiej potrawy jest Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino. Idealne połączenie pikantnego czosnku, odrobiny soli, ostrej papryki, a wszystko to oprószone pietruszką. Polecam. To jest pyszny dowód na to, że makarony są wyśmienite

  33. Gabriela
    23 sierpnia 2016 / 13:59

    TAGIATELLE pyszny makaron ze szpinakiem z dodatkiem suszonego pomidora i soczystego kurczaka, uwielbiam a na samą myśl zgłodniałam :)!

  34. Gabriela
    23 sierpnia 2016 / 14:19

    Mój przepis na makaronową zapiekankę 🙂
    – 300 dag makaronu świderki,
    – pierś z kurczaka,
    – 20 dag sera żółtego,
    – 20 dag pieczarek,
    – 30 ml wody,
    – łyżka śmietany,
    – 3 łyżki mąki,
    – cebula
    – sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, bazylia, oregano.

    Makaron gotujemy, cebulę smażymy na oleju, gdy się zrumieni dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka i smażymy razem. Pieczarki obieramy i również smażymy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do zimnej wody dodajemy śmietanę i mąkę – mieszamy do uzyskania lekko gęstej konsystencji.
    Do żaroodpornego naczynia dajemy na spód łyżkę oleju, wsypujemy ugotowany makaron na to kurczaka z cebulą i pieczarki. Całość posypujemy startym serem i zalewamy wodą ze śmietaną i mąką. Wierzch posypujemy oregano i bazylią.
    SMACZNEGO!!!

  35. Iwona
    23 sierpnia 2016 / 14:26

    Ja uwielbiam makaron w każdej postaci ale moja dwuletnia córeczka jest smakoszem makaronu z cukrem 🙂

  36. Mary
    23 sierpnia 2016 / 14:39

    Moim ulubionym daniem jest zapiekanka makaronowa robiona pod cisnieniem.
    Makaron pióra
    0,5l bulionu
    puszka krojonych pomidorów
    mozzarella
    czarne oliwki
    orzeszki piniowe
    czosnek, cebula
    szałwia, pieprz
    i ocet balsamiczny
    Szybkie i łatwe, wrzucamy do garnka z pokrywa żaroodpornego i pokrywamy plastrami sera mozzarella. Kilka minut i gotowe.
    Maniam mniam chyba zrobię dziś na obiad 🙂

  37. Agnes
    23 sierpnia 2016 / 15:26

    Spaghetti Carbonara – za prostotę wykonania i wyjątkowy smak. Tylko o kaloriach jakoś zapominam 😉

  38. Milena
    23 sierpnia 2016 / 16:38

    Moje ulubione danie z makaronem to:
    Tagiatelle z kurczakiem i ze szpinakiem.
    Moje danie jest dziecinnie proste,
    Gotuje makaron typu tagiatelle,
    Podsmażam kurczaka z cebulą i czosnkiem.
    Dodaje szpinak mrożony bądź świeży.
    Na koniec przyprawiam solą i pieprzem cytrynowym.
    Dodaje odrobinę sera żółtego i dwie łyżki śmietany.
    Na koniec po zdjęciu z ognia i lekkim przestygnięciu dodaje odrobinę
    białego sera.
    I voila pyszne danie w 20 minut gotowe.
    Zachwyca się nim cała moja rodzinka 🙂

  39. 23 sierpnia 2016 / 16:42

    Moje ulubione danie to makaron zapiekany a’la pizza.
    Do naczynia żaroodpornego wkładam makaron, rozprowadzam go na całą powierzchnię. Następna warstwa to sos do pizzy a na to ser a później salami. Dodatków może być wiele,jak pieczarki, papryka czy szynka. Całość zapiekana w piekarniku nagrzanym do 220 st. aż przypiecze się salami a ser będzie ciągnący. Proste ale baaaardzo pyszne! Pozdrawiam 🙂

  40. Iza
    23 sierpnia 2016 / 16:57

    Czy może być coś lepszego niż carbonara? Makaron, boczek i śmietana – sama dobroć! Mmm… 🙂

  41. Xaree
    23 sierpnia 2016 / 18:13

    Najlepsze połączenie to włoski makaron i polskie truskawki. Takie międzynarodowe porozumienie, bardzo proste, a równocześnie niebanalne ;). Dzięki temu nikt nie będzie nawijał makaronu na uszy ;).

  42. 23 sierpnia 2016 / 18:20

    Ulubione danie z makaronem to te ze szpinakiem, serem gorgonzola, śmietaną i pysznymi przyprawami! Oczywiście nie może tam zabraknąć makaronu lubelli 😉

  43. Katarzyna
    23 sierpnia 2016 / 19:45

    Uwielbiam nadziewany makaron cannelloni, potrawa jest prosta i pyszna 🙂

  44. 23 sierpnia 2016 / 20:16

    Ulubione danie moje ?
    Zaraz przypomnę dzieciństwo swoje…

    Pewną zabawę w wiewiórki i dziuple,
    Przerwało na stole danie ciepłe.

    Jagód i malin tam było do woli,
    Nie trzeba tej zupie dodatku soli.
    Gęsta i barwna z makaronem się lała,
    Żadna niedojedzona miska nigdzie nie stała!

    Słodki to kisiel z owocami mnie kręcił,
    Makaron świderki w tę zabawę trafnie się wkręcił.
    Bo na słodko smakował wybornie,
    I każdy zajadał się nim pokornie.

  45. Marzena Pająk
    23 sierpnia 2016 / 20:17

    Mój Ukochany Makaron Lubella jest tak dobry,że wystarczy odrobina oliwy z oliwek i ząbek czosnku, a wyczarowuję dla Najbliższych iście królewskie danie. Dobry makaron broni się sam i nie potrzebuje wielkiej oprawy. Jest cudem sam w sobie. Można go zajadać bez niczego 😉 A tak na marginesie. Moja rodzina kocha świderki Lubella.

  46. patii914
    23 sierpnia 2016 / 20:19

    Moje ulubione danie z makaronem to danie mojego autorstwa:
    makaron spaghetti, pomidorki koktajlowe, ser żółty pokrojony w kostkę, podsmażona kiełbaska i cukinia. Całość zalewamy wodą z mąką i zapiekamy około 30 minut.
    Smacznego!

  47. Mandzia
    23 sierpnia 2016 / 20:58

    makaron z warzywami, to rzecz oczywista.
    makaron, warzywa na parze(brokuł, marchewka, pomidorki, cukinia, pieczarki )
    wszystko w ziołach(natka pietruszki)

  48. Mateusz
    23 sierpnia 2016 / 21:23

    Klasyczne spaghetti carbonara w najprostszej wersji – guanciale, jajka i parmezan i tyle!

  49. Gosia
    23 sierpnia 2016 / 21:29

    Makaron z jabłkami zapiekany,
    Do tego cynamon dodany,
    Cukrem pudrem posypany
    I rodzinie podany.
    Proste, wegetariańskie danie
    Na śniadaniowanie czy kolacjowanie.

  50. Jeremiasz
    23 sierpnia 2016 / 21:50

    Zawsze i wszędzie, przepyszna zapiekanka makaronowa z pomidorami i serem Mozarella 🙂 W klasycznym przepisie używane są ziemniaki, jednak ja wolę nadać daniu typowo „Italiański” szlif. A do środka wystarczy dodać makaronu, sera, pomidorów, oraz bazylię. Ja także dodaję kurkumy i czosnku (afrodyzjaki!!!). Zapiekanka pachnie wspaniale i ten ser ciąąąągnąąący się :3
    A makaron? Koniecznie rurki lub świderki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 + 7 =