Makaron to podstawowy produkt w naszym domu, najmłodsza część rodziny mogłaby go zjadać nawet bez żadnych dodatków : ) Kiedy nie mam zbyt wiele czasu lub pomysłu na obiad makaron jest zawsze moim przyjacielem. W towarzystwie kurczaka i warzyw powstaje prosty, sycący i pyszny obiad. Polecam!!!
- 600 g makaronu penne
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 4 puszki krojonych pomidorów
- 150 g startej mozzarelli
- sól, pieprz, oregano, cukier, kumin, papryka słodka, chilli, kolendra, rozmaryn, tymianek
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odcedzić. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć ulubionymi przyprawami (u mnie sól, papryka słodka, chilli, kolendra, rozmaryn, tymianek, oregano), podsmażyć na 1 łyżeczce oleju kokosowego. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, wymieszać i przesmażyć chwilę razem. Dodać fasolę i kukurydzę osączone z zalewy i przepłukane. Ponownie wymieszać, przesmażyć przez kilka minut i zdjąć z ognia. Na patelnię wlać pomidory z puszki z odrobiną zalewy. Zmiksować blenderem i doprowadzić do wrzenia. Dodać sól, pieprz, oregano i szczyptę cukru i kuminu, a następnie starty ser mozzarella. Przełożyć makaron z mięsem i warzywami, całość dobrze wymieszać, makaron powinien pokryć się sosem.
Smacznego!
Wraz z marką Lubella przygotowałam dla Was konkursową niespodziankę : ) Aby wygrać zestaw 20 makaronów Lubella wystarczy napisać w komentarzu pod tym postem:
„Jakie jest Twoje ulubione danie z makaronem?”
Konkurs potrwa do 27 sierpnia, pośród wszystkich zgłoszeń rozlosowany zostanie makaronowy mix. Wysyłka nagród możliwa jest wyłącznie na terenie Polski. Powodzenia!
Wyniki zostaną opublikowane w komentarzu do 30 sierpnia.
Oczywiście, że klasyczne włoskie Spaghetti 😀
Na ten moment jako ulubione danie z makaronem przychodzi mi do głowy spaghetti, ponieważ przygotował mi je kiedyś na obiad mój chłopak. Smakowało bardzo dobrze i mam z tym daniem dobre wspomnienia.
Moim ulubionym daniem jest coś innego niż większość smakoszy kuchni śródziemnomorskiej.
Uwielbiam nasze polskie tradycyjne łazanki.
Koniecznie z makaronem lubella właściwie tylko oni mają makaron w kształcie małych kwadracików specjalnie do łazanek.
Łazanki koniecznie z kiszoną kapustą ,odrobiną suszonych grzybów . Podsmażana kiełbaska i dobrze przyprawione . Nie żałuje pieprzu. Moje łazanki są bardzo wyraziste w smaku dlatego wszyscy w domu je uwielbiają.
Oczywiste, że najlepsze danie to makaron z pesto, oliwkami i pomidorkami cherry. Pychota!
ROSÓŁ
Klasyka wśród zup , czyli rosół z kury z makaronem LUBELLA. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez domowego rosołu. W moim rodzinnym domu rosół pojawiał się nie tylko w niedzielę, ale też wtedy kiedy zachorował ktoś z domowników.
Moj przepis na najlepszy rosol : to dlugie gotowanie kurczaka z pręgą wołową , przypieczona w piekarniku cebula , duzo warzyw : marchew, pietruszka seler. Poza sola i pieprzem dodaje rowniez lubczyk . Po ugotowaniu podaje z posiekana natka pietruszki i makaronem . Polecam
Makaron z owocami morza, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Palce lizać
Czasem się człekowi nie chce
zmywać góry brunych naczyń,
sięgam wtedy po metodę
znaną wśród kuchennych graczy,
czyli jednogarnkowy obiadek
z pysznym makaronem, który
wzbogacony jest wędliną,
warzywami wprost z natury,
odrobiną sera oraz
oliwy, no i śmietany…
Robi się go pysznie szybko,
a potem wszyscy… wcinamy! 🙂
Składniki:
1/2 opakowania makaronu kokardy (zwane też motylami)
1 opakowanie domowych pomidorów suszonych w oleju (mój przepis tutaj: http://anulowe.blogspot.com/2012/07/z-wiedzmowej-kuchni-pomidorowa-susza.html)
50 g twardego sera do starcia na makaron
100 ml śmietany 18%
100 lub więcej g szynki wędzonej pokrojonej w kostkę
dowolna mieszanka warzywna do gotowania na parze: u mnie kukurydza, groszek, marchewka, kalafior
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka ostra
1-2 ząbki czosnku
Warzywa gotujemy na parze – u mnie dzieje się to za sprawą parowaru i trwa ok. 1/2 godziny.
Makaron gotujemy w stosownej ilości wody al dente i następnie odcedzamy. Wylewamy z garnka wodę. Na dno osuszonego garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju z pomidorów – z przyprawami. Podgrzewamy. Rzucamy na to posiekany drobniutko czosnek i lekko przysmażamy – byle się nie spalił.
Następnie w garnku ląduje pokrojona w kostkę szynka wędzona.
Po podsmażeniu jej dorzucam warzywa z pary i przyprawy.
Mieszam i podsmażam kilka minut, a następnie zalewam śmietaną i mieszam, dorzucając część sera.
Na końcu w tak powstałej mieszance taplam pomidory pokrojone na kawałki i makaron. Podgrzewam całość, ewentualnie doprawiam do smaku i… już. 🙂
Pyszne jednogarnkowe danie gotowe! 🙂
Moje ulubione danie z makaronem to spaghetti bolognese. Uwielbiam smak pomidorów, a w połączeniu z mięsem mielonym i plastrem sera to danie to wprost niebo w gębie. Smakuje całej mojej rodzinie i wiem, że dzięki takiemu obiadowi mają energię na cały dzień.
Makaron piórka ze szpinakiem, kurczakiem, śmietaną i cytryną 🙂 niebo w gębie 🙂 Kurczaka smażymy pokrojonego w kostkę 🙂 osobno parzymy szpinak (liście) 🙂 do kurczaka dodajemy śmietanę i sok wyciśnięty z cytryny 🙂 dodajemy szpinak, mieszamy 🙂 można jeszcze zapiec w piekarniku z serem typu parmezan, ale z reguły nie ma na to czasu bo wszystko znika w mgnieniu oka 🙂
moja ulubiona potrawa z makaronu to ramenburger.Pyszny hamburger który zamiast bułki ma makaron .Mniam mogłabym go jeść na śniadanie obiad i kolacje
Moim ulubionym daniem z makaronu jest Spaghetti Carbonara. Przepis na to danie polecam wszystkim, którzy mają dość pospolitych, niedzielnych obiadków 🙂 Jest bardzo prosty i szybki w przyrządzeniu, a co najważniejsze- pyszny i nietuzinkowy.
Oto składniki:
– 400 g makaronu spaghetti,
– 200 g wędzonego boczku,
– 2 jajka, 2 żółtka,
– 150 g śmietany,
– 250 g jogurtu, najlepiej typu greckiego,
– starty żółty ser,
– gałka muszkatołowa, czerwona ostra papryka, pieprz, sól- do smaku
Sposób przygotowania:
– Makaron gotujemy al dente,
-Boczek kroimy w cienkie plasterki i smażymy na patelni,
– W misce mieszamy jogurt grecki ze śmietaną, dodajemy gałkę i pozostałe przyprawy, a następnie wrzucamy boczek i wszystko razem mieszamy.
– W oddzielnym naczyniu, za pomocą trzepaczki łączymy jajka z żółtkami i dosypujemy żółty ser.
-Ugotowany i odsączony makaron odstawiamy na mały ogień, dolewamy naszą masę jogurtową z boczkiem, dodajemy jajka z serem i wszystko mieszamy na małym ogniu przez kilka minut.
Smacznego! 🙂
Moim ulubionym daniem z makaronem jest rosołek. Tylko, że musi koniecznie być z warzyw z własnego ogródka i z dodatkiem lubczyku 🙂
Pamiętam smak ,,kluchów” z twarogiem, które robiła moja babcia. Były to najprostsze kluski ziemniaczane z twarogiem okraszone boczkiem. Gdy babcia umarła, ten smak zaginol. Moja mama ich nie robiła, teraz wiem że po prostu nie miała na to czasy lub naturalnie chciała odpocząć po pracy. Pewnego dnia się zbuntowałam. Doszło do wyrzekania, i właśnie te ,,kluchy” też miały swoje miejsce na liście żali. Na drugi dzień, na obiad były świderki z twarogiem i boczkiem, taki środek zastępczy ale trafiony. On tamtej pory to moje ulubione jedzenie. Tak niewiele, a jednak tak wiele.
oczywiście makaron z białym serem……….mniam
Makaron z serem na słodko to jedna z moich ulubionych potraw. Gdy nie mam pomysłu na obiad lub akurat gdzieś się śpieszę w tedy przygotuję makaron z serem. Ser mieszała ze śmietaną i cukrem. Danie może nie prezentuje się efektownie ale jest znakomite w swej prostocie 🙂 Pasuje zarówno na obiad, jak i na kolację.
ulubione danie z makronu to makaron zapiekany z mieloną wołowiną,czosnkiem ,pomidorami i ziołami oraz serem pleśniowym i żółtym dojrzałym w żaroodpornym naczyniu i podane na ciepło 🙂 Nie ma nic lepszego jak odrobinę włoskiej kuchni na własnym talerzu 🙂
Składniki
mój ulubionu makaron to pappardelle bo firma lubella ma najlepsze makarony
500g makaronu Pappardelle (Makaron Lubella)
500g piersi z kurczak
przyprawa do kurczaka
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
20g pieczarek
1-2 papryki
puszka pomidorów
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente, pokrojone w kostkę piersi wrzucić na patelnie, dodać trochę oliwy i przyprawy do kurczaka, smażyć, po kilku minutach dodać posiekaną cebulę i czosnek, dalej smażyć, dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, po chwili dodać pomidory i czekać, aż sos trochę się zredukuje, przyprawić solą i pieprzem, podawać z makaronem.
Spagetti z klopsikami papryczką i sosem pomidorowym własnej roboty a wszystko posypane bazylią i mozzarela
Moim numerem jeden jest makaron w sosie szpinakowym na bazie jogurtu greckiego.
Mrożony szpinak mam na czarną godzinę zawsze w zamrażarce, pełnoziarnisty makaron to obowiązkowa pozycja każdych zakupów. Czego jak czego ale jogurtu greckiego nie zabraknie u mnie nigdy.
Makaron w sosie szpinakowym sprawdzi się zawsze. Zawsze wtedy kiedy nie mam pomysłu na obiad.
Moim ulubionym daniem jest spaghetti tofu bolognese z przepisu erVegan – dobrej jakości makaron, podsmażone i podpieczone w przyprawach tofu. Sos jest z dodatkiem czerwonego wina, marchewki, pysznej passaty, suszonych grzybów, cebuli… Wszystko posypane parmezanem z migdałów i płatków drożdżowych.
Moim ulubionym daniem jest spagetti z sosem pieczarkowym i serem feta. Do tego moze byc jajaś lekka surówka.
Uwielbiam makaron pod każdą postacią. Moim ulubionym daniem z makaronem jest : Zapiekany makaron nadziewany kurczakiem, orzechami i serem pleśniowym 🙂 Pyszny, aromatyczny farsz to raj dla podniebienia.
Składniki :
– 250 g makaronu, który można nadziewać
– 2 filety/piersi z kurczaka
– 2 cebule
– 120 g zielonego groszku (może być mrożony)
– 50 g sera pleśniowego (użyłam niebieski Lazur)
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy
– 100 ml śmietanki 18% do sosów i zup
– 100g drobno posiekanych włoskich orzechów
– 6 łyżek śmietanki 18% do sosów i zup
– sól
– pieprz
– jajko
– 100 g sera mozzarella do pizzy
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy, zahartowujemy zimną wodą i każdą sztukę oddzielnie układamy na płaskiej powierzchni.
Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajmy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i podsmażamy. Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy co jakiś czas mieszając. Wszystko dusimy ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i orzechy włoskie.
Zielony groszek gotujemy al dente (ok 3 minut) i dodajemy do kurczaka. Całość chwilę podsmażamy, dodajemy śmietankę i pokruszony ser pleśniowy. Czekamy aż śmietana odparuje, a ser się rozpuści, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odkładamy farsz na bok aby przestygł.
Makaron nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania.
Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do niego jedno jajko, 3 łyżki śmietany, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy aż wierzch delikatnie się zarumieni. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Pycha 🙂
Uwielbiam dania z makaronem a jednym z moich ulubionych jest makaron penne z kurczakiem, pieczarkami, brokułem i sosem śmietanowym
Moim ulubionym daniem jest spaghetti, uwielbiam długi, ciągnący się makaron. Często jest niezły ubaw podczas jedzenia tego dania
Moim ulubionym daniem jest makaron „rurki” z sosem śmietanowo-czosnkowym, brokułami, pieczoną marchewką oraz liśćmi bazylii.
Jest to potrawa, która nie wymaga dużych zdolności kulinarnych oraz dużo czasu spędzonego w kuchni.
Bardzo lubię to danie zarówno jeść, jak i przygotowywać dla całej rodziny, tym bardziej, że pomagają mi przy tym moje kochane dzieci. Jest to dla nas wszystkich świetna zabawa oraz idealny sposób na zbliżenie się do siebie 😉
Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym – niby klasyk ale mógłbym to jeść codziennie
Jednym z moich ulubionych dań z makaronem jest cannelloni z mięsem mielonym, kurkami i sosem pomidorowym. Danie jest proste w przygotowaniu, a plusem jest to, że można dodać składniki, które ma się akurat pod ręką np. kukurydzę, pomidory suszone, oliwki, cukinię itp. Ja użyłam mięsa mielonego wołowego, ale można śmiało wykorzystać wieprzowe lub drobiowe, a nawet domowy pasztet.
Jak przygotować?
Na suchej patelni podprażyć paprykę wędzoną, tak by zyskała wyraźnego aromatu. Na innej patelni, na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę (część odłożyć do sosu) i czosnek, dodać mięso, następnie kurki, poddusić. Doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem nadziewać rurki makaronowe, a następnie układać je w żaroodpornym naczyniu wcześniej lekko posmarowanym olejem. Rurki układać ściśle.
Przygotować sos boloński: pasatę pomidorową lub pomidory z puszki wymieszać z łyżeczką koncentratu pomidorowego i cebulką. Zalać rurki.
Nagrzać piekarnik do 180st, zapiekać przez 25 minut (aż makaron bedzie miękki). Ciepłe rurki posypać świeżą kolendrą lub bazylią.
Kto nie dba o linię, dodatkowo może zetrzeć ser żółty lub mozarellę przed zapieczeniem bądź zastąpić sos boloński beszamelem.
Smacznego! 🙂
Mój ulubiony makaron 🙂 oczywiście makaron penne z kurkami i parmezanem. Jest to u nas danie dla każdego.
Uwielbiamy je wszyscy – smaczne, pożywne i pełne nut smakowych 🙂 palce lizać
Najlepsze smaki kojarzą mi się z ważnymi dla mnie osobami lub sytuacjami. Dlatego jeśli makaron, to moja Babcia Marysia i jej pyszny domowy makaron z twarogiem, śmietaną i cukrem. Proste, zwykłe danie które teraz przygotowuję sama ale smak tego dania od razu przenosi mnie do wspomnień i kuchni Babci Marysi …
Piątkowa zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułem
– 400 g dowolnego makaronu
– 200 g łososia
– mały brokuł
– 200 g starego sera żółtego
– 2 jajka
– 150 ml śmietany
– sól, pieprz
– oliwa
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Brokuła podzielić na różyczki, obgotować przez około 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie. Następnie przelać zimną wodą i odstawić, żeby odciekł. Łososia podzielić na mniejsze kawałki. Przygotować sos: śmietanę wymieszać z jajkami i 2/3 sera, przyprawić solą i pieprzem. Makaron, łososia i obgotowanego brokuła połączyć z sosem. Wyłożyć do posmarowanego niewielką ilością oliwy naczynia żaroodpornego. Posypać pozostałym serem. Piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza (do zrumienienia sera).
Mój ulubiony makaron to:
Tagliatelle z cukinia i pomidorami w cudownym kremowym sosie mascarpone z orzeszki piniowymi.
Ulubione danie z makaronem to takie w którym makaron gra pierwsze skrzypce. Idealne są makarony z dobrej jakości oliwą z oliwek odrobiną czosnku, gdzie wszystkiedodatki stanowią tło. Najlepszym przykładem takiej potrawy jest Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino. Idealne połączenie pikantnego czosnku, odrobiny soli, ostrej papryki, a wszystko to oprószone pietruszką. Polecam. To jest pyszny dowód na to, że makarony są wyśmienite
TAGIATELLE pyszny makaron ze szpinakiem z dodatkiem suszonego pomidora i soczystego kurczaka, uwielbiam a na samą myśl zgłodniałam :)!
Mój przepis na makaronową zapiekankę 🙂
– 300 dag makaronu świderki,
– pierś z kurczaka,
– 20 dag sera żółtego,
– 20 dag pieczarek,
– 30 ml wody,
– łyżka śmietany,
– 3 łyżki mąki,
– cebula
– sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, bazylia, oregano.
Makaron gotujemy, cebulę smażymy na oleju, gdy się zrumieni dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka i smażymy razem. Pieczarki obieramy i również smażymy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do zimnej wody dodajemy śmietanę i mąkę – mieszamy do uzyskania lekko gęstej konsystencji.
Do żaroodpornego naczynia dajemy na spód łyżkę oleju, wsypujemy ugotowany makaron na to kurczaka z cebulą i pieczarki. Całość posypujemy startym serem i zalewamy wodą ze śmietaną i mąką. Wierzch posypujemy oregano i bazylią.
SMACZNEGO!!!
Ja uwielbiam makaron w każdej postaci ale moja dwuletnia córeczka jest smakoszem makaronu z cukrem 🙂
Moim ulubionym daniem jest zapiekanka makaronowa robiona pod cisnieniem.
Makaron pióra
0,5l bulionu
puszka krojonych pomidorów
mozzarella
czarne oliwki
orzeszki piniowe
czosnek, cebula
szałwia, pieprz
i ocet balsamiczny
Szybkie i łatwe, wrzucamy do garnka z pokrywa żaroodpornego i pokrywamy plastrami sera mozzarella. Kilka minut i gotowe.
Maniam mniam chyba zrobię dziś na obiad 🙂
Spaghetti Carbonara – za prostotę wykonania i wyjątkowy smak. Tylko o kaloriach jakoś zapominam 😉
Moje ulubione danie z makaronem to:
Tagiatelle z kurczakiem i ze szpinakiem.
Moje danie jest dziecinnie proste,
Gotuje makaron typu tagiatelle,
Podsmażam kurczaka z cebulą i czosnkiem.
Dodaje szpinak mrożony bądź świeży.
Na koniec przyprawiam solą i pieprzem cytrynowym.
Dodaje odrobinę sera żółtego i dwie łyżki śmietany.
Na koniec po zdjęciu z ognia i lekkim przestygnięciu dodaje odrobinę
białego sera.
I voila pyszne danie w 20 minut gotowe.
Zachwyca się nim cała moja rodzinka 🙂
Moje ulubione danie to makaron zapiekany a’la pizza.
Do naczynia żaroodpornego wkładam makaron, rozprowadzam go na całą powierzchnię. Następna warstwa to sos do pizzy a na to ser a później salami. Dodatków może być wiele,jak pieczarki, papryka czy szynka. Całość zapiekana w piekarniku nagrzanym do 220 st. aż przypiecze się salami a ser będzie ciągnący. Proste ale baaaardzo pyszne! Pozdrawiam 🙂
Czy może być coś lepszego niż carbonara? Makaron, boczek i śmietana – sama dobroć! Mmm… 🙂
Najlepsze połączenie to włoski makaron i polskie truskawki. Takie międzynarodowe porozumienie, bardzo proste, a równocześnie niebanalne ;). Dzięki temu nikt nie będzie nawijał makaronu na uszy ;).
Ulubione danie z makaronem to te ze szpinakiem, serem gorgonzola, śmietaną i pysznymi przyprawami! Oczywiście nie może tam zabraknąć makaronu lubelli 😉
Uwielbiam nadziewany makaron cannelloni, potrawa jest prosta i pyszna 🙂
Ulubione danie moje ?
Zaraz przypomnę dzieciństwo swoje…
Pewną zabawę w wiewiórki i dziuple,
Przerwało na stole danie ciepłe.
Jagód i malin tam było do woli,
Nie trzeba tej zupie dodatku soli.
Gęsta i barwna z makaronem się lała,
Żadna niedojedzona miska nigdzie nie stała!
Słodki to kisiel z owocami mnie kręcił,
Makaron świderki w tę zabawę trafnie się wkręcił.
Bo na słodko smakował wybornie,
I każdy zajadał się nim pokornie.
Mój Ukochany Makaron Lubella jest tak dobry,że wystarczy odrobina oliwy z oliwek i ząbek czosnku, a wyczarowuję dla Najbliższych iście królewskie danie. Dobry makaron broni się sam i nie potrzebuje wielkiej oprawy. Jest cudem sam w sobie. Można go zajadać bez niczego 😉 A tak na marginesie. Moja rodzina kocha świderki Lubella.
Moje ulubione danie z makaronem to danie mojego autorstwa:
makaron spaghetti, pomidorki koktajlowe, ser żółty pokrojony w kostkę, podsmażona kiełbaska i cukinia. Całość zalewamy wodą z mąką i zapiekamy około 30 minut.
Smacznego!
makaron z warzywami, to rzecz oczywista.
makaron, warzywa na parze(brokuł, marchewka, pomidorki, cukinia, pieczarki )
wszystko w ziołach(natka pietruszki)
Klasyczne spaghetti carbonara w najprostszej wersji – guanciale, jajka i parmezan i tyle!
Makaron z jabłkami zapiekany,
Do tego cynamon dodany,
Cukrem pudrem posypany
I rodzinie podany.
Proste, wegetariańskie danie
Na śniadaniowanie czy kolacjowanie.
Zawsze i wszędzie, przepyszna zapiekanka makaronowa z pomidorami i serem Mozarella 🙂 W klasycznym przepisie używane są ziemniaki, jednak ja wolę nadać daniu typowo „Italiański” szlif. A do środka wystarczy dodać makaronu, sera, pomidorów, oraz bazylię. Ja także dodaję kurkumy i czosnku (afrodyzjaki!!!). Zapiekanka pachnie wspaniale i ten ser ciąąąągnąąący się :3
A makaron? Koniecznie rurki lub świderki.