Makaron to podstawowy produkt w naszym domu, najmłodsza część rodziny mogłaby go zjadać nawet bez żadnych dodatków : ) Kiedy nie mam zbyt wiele czasu lub pomysłu na obiad makaron jest zawsze moim przyjacielem. W towarzystwie kurczaka i warzyw powstaje prosty, sycący i pyszny obiad. Polecam!!!
- 600 g makaronu penne
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 4 puszki krojonych pomidorów
- 150 g startej mozzarelli
- sól, pieprz, oregano, cukier, kumin, papryka słodka, chilli, kolendra, rozmaryn, tymianek
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odcedzić. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć ulubionymi przyprawami (u mnie sól, papryka słodka, chilli, kolendra, rozmaryn, tymianek, oregano), podsmażyć na 1 łyżeczce oleju kokosowego. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, wymieszać i przesmażyć chwilę razem. Dodać fasolę i kukurydzę osączone z zalewy i przepłukane. Ponownie wymieszać, przesmażyć przez kilka minut i zdjąć z ognia. Na patelnię wlać pomidory z puszki z odrobiną zalewy. Zmiksować blenderem i doprowadzić do wrzenia. Dodać sól, pieprz, oregano i szczyptę cukru i kuminu, a następnie starty ser mozzarella. Przełożyć makaron z mięsem i warzywami, całość dobrze wymieszać, makaron powinien pokryć się sosem.
Smacznego!
Wraz z marką Lubella przygotowałam dla Was konkursową niespodziankę : ) Aby wygrać zestaw 20 makaronów Lubella wystarczy napisać w komentarzu pod tym postem:
„Jakie jest Twoje ulubione danie z makaronem?”
Konkurs potrwa do 27 sierpnia, pośród wszystkich zgłoszeń rozlosowany zostanie makaronowy mix. Wysyłka nagród możliwa jest wyłącznie na terenie Polski. Powodzenia!
Wyniki zostaną opublikowane w komentarzu do 30 sierpnia.
Moim ulubionym daniem z makaronem jest „Zawijana zapiekanka makaronowa z cukinią„
Mój mąż od razu w niej się zakochał.
Ugotowane rurki makaronowe al dente, połączone z mięsem mielonym usmazonym, i wszystko wymieszane w zrobionym pysznym sosie pomidorowy odpowiednio przyprawionym. Na koncu w tortownicy ułożone zostają plastry cukini tak aby wystawaly spore kawalki po za forme i nastepnie warstwami zostaje ułożone : sos z makaronem>ser >sos z makaronem> ser. Na końcu zawijam wystajaca cukinie na wierzch a brakujacy srodek wykladam cukinia. Całość zapiekane zostaje w piekarniku. Polaczenie makaronu z miesem, serem i cukinia, jest to niebo w gębie. Lepsze od tradycyjnego lasagne.
Moim ulubionym daniem z makaronem jest śródziemnomorska wersja makaronu z owocami morza. Koniecznie trzeba do niego dodać duże ilości krewetek, małż, kraba oraz odnóża ośmiorniczek. Wszystko skąpane w cytrynowo-koperkowym sosie. Jest to przepyszne, sycące i zdrowe danie!
Ja wykorzystuję makaron do zapiekanki.
Można ją nazwać tradycyjną lecz dla mnie jest wyjątkowa.
Mój narzeczony po prostu ją uwielbia i ja także ; )
Makaron rurki gotuje we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oleju (by się makaron nie sklejał).
Następnie odkładam go do przestygnięcia.
Pierś z kurczaka kroję w kostkę i smażę na oleju z przyprawą do gyrosa i również zostawiam do ostygnięcia.
Kolejnym etapem jest krojenie pieczarek w talarki i podgotowanie ich z dodatkiem małej ilości masła.
Zostawiam także do przestygnięcia.
Do naczynia żaroodpornego wrzucam połowę makaronu, pieczarek i mięsa.
Smaruję majonezem i ketchupem (by zapiekanka nie była sucha i stwarzam własny sos z tego połączenia).
Potem układam drugą część makaronu, pieczarek i mięsa.
Smaruję majonezem i ketchupem.
Na to ścieram żółty ser.
Posypuję ziołami prowansalskimi, bazylią lub oregano i umieszczam moją zapiekankę w piekarniku.
Świetnie sprawdza się na domowe obiadki jak i na romantyczną kolację we dwoje ; )
Makaron z łososiem i kaparami.Najpierw czosnek i cebula na oliwie sobie hula…Potem łosoś do kompletu,dziś nie będzie znów kotletów.Już śmietana także wkracza,wszystko to sobą otacza.A na koniec,Ciach-kapary, aby sos ten był wspaniały.Sól ,pieprz wedle uznania-już nic nie trzeba do tego dania…Och przepraszam,zapomniałam!Wszak makaron gotowałem!Z sosem na talerz kładę,więc czas na mą biesiadę…Obiad ten kocham najbardziej na świecie,bo najlepszy jest i tyle(mówcie co chcecie!).
Ja jestem zakochana w makaronowej zapiekance, wraz z całą rodziną! Makaron oczywiście rurki przekładane na zmianę z sosem pomidorowym, kurczakiem smażonym, papryką i serem żółtym. Wszyscy ją uwielbiają a jest prosta w zrobieniu i bardzo smaczna!
Makaron uwielbiam pod każdą postacią ale najbardziej „KLUSKI Z TRUSKAWKAMI” to tak banalne danie sprawia że przenoszę się w smak lata i beztroskiego dzieciństwa wakacji spędzonych u babci !!!
Moim ulubionym daniem makaronowym jest sałatka spaghetti z rukolą i krewetkami. Potrzebujemy do niej następujące składniki: 250 g makaronu Lubella spaghetti, 100 g rukoli, 20 krewetek Black Tiger, 1 cytrynę, miętę (najlepiej świeżą), 1 papryczkę chilli, pieprz, 1 łyżeczkę mielonej papryki (najlepiej wędzonej) oraz oliwę z oliwek. Makaron gotuję w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, następnie myję i suszę rukolę. Odcedzam makaron i przelewam go zimną wodą. Mieszam najczęściej rękoma makaron z rukolą i oliwą i rozkładam na talerzach. W tym czasie podsmażam kilka minut krewetki z chilli i miętą, dodaję sok z cytryny paprykę. Rozkładam krewetki na porcjach makaronu i rukoli i polewam sosem z patelni.
Lasagne 🙂
Moim ulubionym daniem jest makaron Lubella ze szpinakiem , indykiem , oliwą z oliwek i serem fetą. Jest to idealne danie na każdą porę roku, ponieważ te składniki mamy dostępne przez cały czas. Zazwyczaj wykorzystuję pełnoziarnisty ciemny makaron Lubella, który przy moim aktywnym i zdrowym trybie życia jak najbardziej wpasowuje się do mojego jadłospisu. Połączenie tych produktów stanowi pełnowartościowe danie, które jest zarówno smaczne jak i bardzo zdrowe:
-Makaron – idealna dawka węglowodanów, która odpowiedzialna jest za dostarczanie nam energii
– Pierś z indyka – zapewnia nam dużą porcje białka ,który jest potrzebny w każdej diecie
-Szpinak – duża dawka żelaza, potasu i kwasu foliowego. Posiada właściwości przeciwnowotworowe i chroni przed miażdżycą
– Ser feta półtłusty – dawka białka i tłuszczy
– oliwa z oliwek extra virgin – zapewnia nam dawkę 'zdrowych tłuszczy’ , które również bardzo potrzebne są w naszej diecie
Tak zbilansowany posiłek zaspokaja moje potrzeby na makroelementy i dostarcza odpowiedniej porcji węglowodanów, białka i tłuszczy. Polecam każdemu kto dba o swoje zdrowie i nie jest obojętny co i jak je 😀
Moim ulubionym daniem z makaronem jest oczywiście penne z kurczakiem, pomidorami i bazylią 🙂 Robię je już od dawna, bardzo smakuje mojemu synkowi. Nie jest trudne w sporządzeniu więc nie zajmuje dużo czasu. Doskonale sie sprawdzi na rodzinne obiadki 😉
Moje ulubione danie to zapiekanka.
Makaron rurki malma,pieczarki,plasterki szynki,plastry sera,podsmarzone piersi kurczaka.To układamy na przemian czyli makaron,pieczarki,szynka,kurczak,na to sos majonezowo-ketchupowy i ser.Tak układamy do wyczerpania zapasów.SMACZNEGO
Moim ulubionym daniem są nadziewane kluski czyli Lubella duże (wybieramy tylko te bo inne są cieńsze i czasem pękają podczas gotowania) muszle z farszem z bakłażana i pomidora, posypane serem twarogowym białym bądź żółtym jak kto woli zależy tylko od gustu. Ja robię połowę z żółtym i białym serkiem dla odmiany u nas w rodzince jedni wolą tak drudzy tak więc łatwo dogodzić.
PRZEPIS:
*1-2 bakłażany
*1-2 pomidorki
*1 cebulka zrumienimy na osobnej patelni
* sól, pieprz,
* 1 łyżeczka suszonej bazylli
* 1 lub 0,5 opakowania makaronu Lubella duże muszle w zależności od ilości osób
* ser żółty bądź biały w zależności od gustu
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu all dente, odcedzamy i układamy na talerzyk bądź półmisek. Bakłażany przekroimy na pół wydrążamy środek by pozbyć się pestek i kroimy w drobna kostkę 2×2 cm solimy i dusimy na patelni pod przykryciem 5-10 minutek. Następnie kroimy pomidorki również w konteczkę ale mniejszą 1×1 cm dodajemy do bakłażana, dusimy 2-5 min. W między czasie kroimy w drobna kosteczkę cebulkę do zrumienienia i dodajemy do bakłażana i pomidorka dusimy 1-2 minutki, dodajemy 1 łyżeczkę suszonej bazylii i mieszamy. Do już ugotowanego makaronu dodajemy po jednej łyżce farszu i z powrotem kładziemy na półmisek. Gdy skończymy wykonywać tę czynność posypujemy serkiem białym bądź żółtym. Na końcu możemy zapiec to cudeńko tak z 5-10 min na 180* chodź niekoniecznie jak kto woli czy na ciepło czy na zimno.
Cała rodzinka jest mega fanem makaronów Lubella, a szczególnie oto tego przepisu GORĄCO POLECAM każdemu, nie jest on mega trudny każdy laik sobie z nim poradzi, nie wymaga on specjalnych umiejętności.
NIECH KAŻDY KUCHARZ MAŁY BĄDŹ DUŻY SPRÓBUJE TEGO CUDOWNEGO PRZEPISU NA PEWNO SIĘ W NIM ZAKOCHA, A NAWET BY DAŁ SIĘ ZA NIE POKROIĆ! MIŁEGO GOTOWANIA FANI KUCHNI MAKARONOWEJ!!!
Moim ulubionym daniem z makaronem jest zapiekanka makaronowa po włosku z serem Mozzarella, mięsem mielonym i jajkiem. Gdy ja spróbujesz zostanie w rodzinie na zawsze. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i przedewszystkim pyszna 🙂
Moim ulubionym daniem z makaronem nie jest jakieś wykwintne. To zwykły ugotowany, podsmażony na maśle makaron z jajkiem. Tak oblepiony jajkiem makaron posypuje cukrem. Przepycha. Najtaniej. Składniki zawsze są w domu, Powrót do lat z dzieciństwa. <3
A ja lubię makaron z sezonowymi owocami, zapiekany pod pierzynką z kwaśnej śmietany z cynamonem a to wszystko posypane białym serem. Szybkie, syte i pyszne.
WITAM SERDECZNIE.
DANIA Z MAKARONEM NIGDY MI SIĘ NIE ZNUDZĄ, PO PROSTU JE UWIELBIAM! MOIM ULUBIONYM DANIEM JEST PROSTY I BARDZO SMACZNY MAKARON PENNE ZE SZPINAKIEM I MASCARPONE. PODSMAŻAM NA MASEŁKU SPORO CZOSNECZKU, ŚWIEŻE LIŚCIE SZPINAKU PŁUCZĘ POD BIEŻĄCĄ WODĄ I OSUSZAM. DO CZOSNKU WĘDRUJE SEREK MASCARPONE. GDY ZROBI SIĘ KREMOWA KONSYSTENCJA SOSU DODAJĘ SZPINAK I DOPRAWIAM SOLĄ ORAZ PIEPRZEM. JEŚLI SOSIK JEST ZA GĘSTY ROZRZEDZAM DO ODROBINĄ MLEKA. MAKARON, OCZYWIŚCIE LUBELLA 😉 , GOTUJĘ AL DENTE, KTÓRY WĘDRUJE DO SOSU. MIESZAM, AŻ SOSIK PIĘKNIE POŁĄCZY SIĘ Z MAKARONEM I GOTOWE ! PODAJĘ Z PARMEZANEM BĄDŹ Z ORZECHAMI WŁOSKIMI. CZASAMI JEŚLI MAM OCHOTĘ, A SZCZEGÓLNIE MÓJ CHŁOPAK, DODAJĘ DO TEGO DANIA PIERŚ Z KURCZACZKA BĄDŹ INDYKA. WYCHODZI PYYYSZNIE I BARDZO ZDROWO!
POZDRAWIAM WSZYSTKICH MAKARONOŻERCÓW 🙂
To danie to smak mojego dzieciństwa. Bardzo często je przygotowuje, najbardziej smakuje mojej 2 letniej siostrzenicy…A mianowicie jest to makaron z jogurtem naturalnym i dżemem jabłkowym domowej roboty. Makaron gotujemy (ja wybieram świderki), w tym samym czasie obieramy i kroimy jabłka na małe cząstki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody, żeby się nie przypaliły i co jakiś czas mieszamy.Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy mielonego cynamonu do smaku. Porcje odlanego makaronu kładziemy na talerz, polewamy jogurtem naturalnym i na sam środek wykładamy dżemik jabłkowy. Szybko, łatwo, zdrowo i smacznie!
Moim ulubionym daniem z użyciem makaronu, jest moje własne dzieło. Pierś z kurczaka nacieram solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa, zostawiam na około godzinę. W tym czasie obieram cebule i siekam je w piórka. Gotuję makaron. Kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany olej w głębokiej patelni. Po krótkim czasie dorzucam cebulę i smażę. Gdy kurczak jest już gotowy, a cebula szklista wlewam dużą śmietanę i duszę przez około 15 minut. Doprawiam do smaku. Makaron nakładam na talerz, polewam powstałym sosem. Dorzucam odrobinę starego żółtego sera. Czasami dodaję do tego jeszcze pieczarki, albo sezonowo leśne grzyby po uprzednim obsmażeniu. Uwielbiam ten przepis i bardzo często podaję go w moim domu. Wszyscy go uwielbiają. Jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. 🙂
Moim ulubionym daniem jest sałatka własnego pomysłu z makaronem domowej roboty. Makaron robię wyrabiając ciasto z 3,5 szklanek mąki, 3 jaj, szczypty soli , łyzeczki oliwy i bazylii lub przyprawy do makaronu a potem zostawiam na 15 min żeby odpoczęło. Następnie dzielę na parę części i wałkuję a potem kroję na wstążki.
Gotuję ok.5 min od wypłynięcia. Potem kroję paprykę, kiełbasę i ogórki dorzucam kukurydzę i doprawiam sosem vinegret😊 Polecam bo jest pyszna 😃
Moim ulubionym daniem z użyciem makaronu jest sycąca sałatka makaronowa, którą wymyśliłam kiedyś jako alternatywę dla obiadu.
Skład:
Makaron świderki,
Świeży ogórek,
2-3 pomidory,
Pęczek rzodkiewek,
30 dag szynki konserwowej,
30 dag sera żółtego,
2 łyżki majonezu,
sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Makaron świderki gotuję al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie kroję ogórka, pomidory oraz szynkę w drobną kostkę. Rzodkiewki w półtalarki, a ser ścieram na tarce. Gdy makaron jest gotowy, odcedzam go na druszlaku, wsypuję do miski i dodaję pokrojone warzywa oraz ser. Następnie dodaję majonez i doprawiam według uznania.
Może nie jest to najbardziej fit danie, ale za to bardzo sycące i naprawdę smaczne. Można je wykonać dosłownie w 20 minut i zaserwować jako przystawkę dla gości, albo właśnie szybki obiad. Mnie i moim domownikom bardzo smakuje, chociaż znam osoby, które nie mogą się przekonać do połączenia makarony, majonezu i sera… cóż kwestia gustu 🙂
Moim ulubionym daniem oraz daniem całej rodziny jest zupka z warzywami, których dostarcza nam natura o tej porze roku.
Gotujemy wywar z warzyw m.in. świeża marchew, pietruszka, seler oraz ulubionego mięsa ja używam z kurczaka, następnie dodajemy makaron Lubella pełnoziarnisty, który doskonale komponuje się z letnimi warzywami, podbijam śmietaną. Podaję w miseczkach, gdzie jeszcze posypię tak przygotowaną zupkę świeżym koprem oraz innymi ziołami, którymi dysponuję w kuchni m.in. pietruszka. Danie, które nadaje się na zimne i gorące dni. Dzieci uwielbiają warzywa, a one są doskonałym źródłem witamin, które potrzebują nasze pociechy, a do tego przepyszny pełnoziarnisty i bardzo smaczny makaron Lubella, który zawsze znajduję się w mojej kuchennej szafce. Makaron Lubella jest nie do zastąpienia!!
Jestem fanką Tagliatelle Carbonara. Jest szybkie, proste i bardzo sycące, a co najważniejsze przepyszne! Mój facet uwielbia to danie. Jeszcze nigdy nie widziałam, żeby ktoś potrafił zjeść tyle dokładek 🙂
Moim ulubionym daniem jest makaron penne (oczywiście Lubella) ze szpinakiem, czosnkiem, suszonymi podmidorami w zalewie i żółtym serem, doprawiony odrobiną majonezu kieleckiego. Sama poezja 😉
Kiedyś nie cierpiałam szpinaku i miałam do niego spory uraz. Trwało to z 20 parę lat, póki u znajomej nie spróbowałam makaronu ze szpinakiem. Zakochałam się w jednej chwili w tym daniu i w szpinaku 😉 A jest ono wyjątkowo proste, potrzeba do niego: 300g makaronu penne, 400g szpinaku mrożonego, najlepiej liściastego, czosnek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 200g jogurtu naturalnego, jedno jajko, niewielka ilość startego żółtego sera. Makaron gotujemy al dente. Szpinak podsmażamy na patelni, dodajemy czosnek, sól, pieprz i gałkę. W naczyniu rozrabiamy jogurt z jajkiem, przyprawiamy i możemy wymieszać to z tartym serem. Gdy makaron będzie odcedzony, gorący przekładamy do garnka postawionego na małym ogniu, dodajemy do makaronu przygotowany szpinak, mieszamy. Potem dodajemy jogurt z jajkiem i serem i mieszamy, aż do połączenia i podgrzania się składników. I nie pozostaje nic innego jak wcinać.
Ulubionym daniem z makaronem w naszym domu jest Zapiekanka z brokuła, makaronu szpinakowego Lubella z filetem z indyka.Pełna warzyw zapiekanka z filetem z indyka,pachnąca świeżą bazylią, czosnkiem i ziołami. Zapiekankę podałam z sosem czosnkowym.
Składniki
Składniki na 6 porcji:
1 duży brokuł
200 g makaronu szpinakowego Lubella
200 g sera feta
150 g sera gouda
350 g fileta z indyka
1 średnia czerwona papryka
1 papryczka chili
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
3 suszone pomidory z oleju
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
świeżo mielony pieprz
przyprawa do drobiu
3 łyżki oleju
sól
Na sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
1 łyżka maggi w płynie
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
1.
Mięso z indyka umyć i pokroić w kostkę. Czosnek, suszone pomidory i papryczkę chili bez pestek bardzo drobno posiekać. Cebule pokroić w piórka,a paprykę w kostkę, dodać przyprawę do drobiu i podsmażać wszystko przez ok. 7 min na 2 łyżkach oleju.
2.
Zagotować wodę, dodać sól. Do wrzątku wrzucić pokrojony w różyczki brokuł i gotować 3 min od zagotowania. Następnie brokuł odcedzić i zalać zimną wodą, aby przestał się gotować.
3.
Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Ser gouda zetrzeć na tarce , a fetę pokroić w kostkę.
4.
Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałą łyżka oleju. Na dno naczynia wyłożyć makaron z połową sera gouda posypać pieprzem i ziołami, na makaron wyłożyć podsmażonego indyka z papryką i cebulą. Na wierzch wyłożyć brokuły, a pomiędzy różyczkami ułożyć fetę i znów posypać wszystko ziołami. Całość posypać pozostałym serem gouda.
5.
Zapiekankę piec w 180 st, bez termoobiegu przez 30 min.
6.
Sos. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać jogurt z majonezem i maggi, dodać pieprz i czosnek. Zapiekankę podawać z sosem. Smacznego!
Moim ulubionym daniem jest makaron rurki ze szpinakiem i serem feta.
Koniecznie świeży szpinak posiekany podsmażyć na maśle z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy ze szpinakiem I posypujemy drobno pokrojony serem feta. Ze względu na moje dzieci dodaję na każdą nałożoną porcję po 3 połówki pomidorów koktajlowych i 3 listki bazylii.Ładnie wygląda i apetycznie smakuje. Danie proste i szybkie w przygotowaniu☺
Moim ulubionym daniem z makaronu sa zapiekane w piekarniku makaronowe muszelki nadziewane serem mozalella z dodatkiem świeżych ziół, otoczone sosem pomidorowym, zapiekane z dodatkiem parmezanu. To bylo pierwsze danie, ktore przyrządzil dla nas moj przyszły maz <3 nadal jestem w nim zakochana <3
Mój autorski przepis na Makaron z suszonymi pomidorami, czerwoną cebulką, szynką i serkiem mascarpone, gotowe danie posypane serem grana padano<3 uwielbiamy całą rodziną i mogę to jeść o każdej porze dnia i nocy i nigdy się mi chyba nie znudzi:D
anya_86@wp.pl
Moje ulubione danie z makaronem to zdecydowanie makaron z cukinią. Młodziutką cukinię kroimy w kawałki i smażymy z cebulką i czosnkiem. Doprawiamy, zalewamy wodą i czekamy aż troszkę odparuje. Gotujemy makaron kokardki. Ugotowany wsypujemy do miski, dodajemy cukinię, tuńczyka w sosie własnym, starty parmezan oraz startą skórkę z cytryny. Gotowe! Danie jest wręcz obłędne i przypomina mi wakacje we Włoszech. Najpiękniejszy czas i oczywiście najpyszniejszy. Jak makaron to tylko zrobiony po włosku. 🙂
Moim ulubionym i zarazem prostym daniem jest makaron zapiekany z kurczakiem pomidorkami koktajlowymi , szpinakiem przesmażonym na czosnku zapieczony pod mozarellą 😀
makaron wstążki z łososiem zapiekanym w zielonym pesto, do tego gotowany kalafior z odrobiną masła i koperku
Uwielbiam makarony! Moim ulubionym daniem są conchiglie z brokułami, czerwoną papryką i pomidorkami.
Moje ulubione „makaronowo-szpinakowe love” to makaron penne z sosem stworzonym ze szpinaku, serka twarożkowego, cebuli, czosnku i zmielonego pieprzu. Do tego pyszne kawałki usmażonego kurczaka w ziołach. Całość zapieczona z serem, Szybko, pysznie i sycąco 🙂
Witam.
Bardzo lubię dania z makaronem w roli głównej, więc ciężko wybrać jedno ale jeśli już muszę zdecydować to raczej wybrałabym tagliatelle ze szpinakiem. Bardzo proste, szybkie i pyszne danie. Przesyłam składniki:
makaron tagliatelle,
0,5 kg świeżego szpinaku,
2-3 pomidory suszone,
1 mała cebula,
2-3 ząbki czosnku,
100 ml śmietany słodkiej 10%,
sól, pieprz.
Myślę, że każdy wie co zrobić z tymi produktami 😉
Bardzo lubię także lasagne ale makaron występuję tam już tylko jako dodatek.
Pozdrawiam i życzę smacznego 😉
Moim ulubionym daniem z makaronem A raczej moich dzieci jest makaron kokardki z sosem ziołowo-serowym z brokułami . Dzieci tak się zakładają aż nie raz braknie dla mnie
Moje ulubione danie z makaronem to Zapiekanka makaronowa Caprese z pysznie ciągnącym się, gorącym serem mozzarella.
Składniki:
1 opakowanie makaronu – u mnie małe muszelki
Puszka krojonych pomidorów z zalewie
2 ząbki czosnku
Opakowanie mozzarelli
Świeża bazylia
Oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
1 duży pomidor lub kilka koktajlowych
Makaron gotujemy al dente ,w osolonej wodzie. Odlewamy pół szklanki wody, w której gotował się makaron. Czosnek cienko kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek. Gdy się lekko zeszkli dodajemy pomidory i dusimy ok 5 minut. Dolewamy wodę z makaronu i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia do zapiekania. Dodajemy sos pomidorowy. Na wierzchu układamy pokrojony w plastry ser mozzarella i pomidory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 minut – do rozpuszczenia się sera. Gotowe posypujemy pozostałą bazylią.
Makaron z kulkami mozzarella !!!
Składniki: paczka spaghetti Lubella, papryka żólta , pomidorki koktajlowe, bazylia, oregano, mozzarella, boczek lub kiełbaska , oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Przygotowanie: spaghetti ugotować al. dante ( lekko twarde). Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na połówkę. Obok mozzarellę pokroić w paseczki. Posypać bazylią i oregano( lub dodać świeże gałązki). Na patelni usmażyć boczek lub kiełbaskę, dodać paprykę, pomidory. Poddusić około 5 minut. Wymieszać z mozarellą i odcedzonym makaronem. Podawać na talerzu ozdobionym listkiem bazylii i pomidorkiem koktajlowym.
Moim ulubionym daniem z makaronem jest wszystko co tylko możliwe sama eksperymentuję w kuchni a najbardziej uwielbiam makaron z serem i śmietaną 🙂
kochani u mnie to bywa że najlepszym moim daniem jest każdy rodzaj spaghetti poprostu je uwielbiam moim szczęściem jest makaron nic dodać nic ująć poprostu pychotka
Szparagowe cannelloni!!
To jeden z lepszych sposobów na efektowne podanie szparagów. Farsz przygotowuję z kurek, śmietany, sera koziego, który nadaje wyrazistego smaku, szynkę parmeńską, przyprawy i oczywiście szparagi ! Wkładam to do delikatnego makaronu cannelloni i zapiekam pod beszamelem. Jest to magiczne danie bo znika jeszcze zanim się pojawiło 🙂
Makaron to moje drugie ja, jednak najbardziej w daniach lubię, kiedy to właśnie on wybija się smakiem. Stąd też mój wybór – proste spaghetti na ostro.
Składniki:
250g makarony spaghetti Lubella
kilka papryczek piri piri
cebula
dwa ząbki czosnku
pół puszki pokrojonych pomidorów
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie
Ugotować makaron al dente, a w tym czasie na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zarumieni dodać wyciśnięty czosnek oraz pokrojone papryczki. Wszystko smażyć około minuty i dodać pomidory. Na końcu wystarczy przyprawić i polać sosem makaron. Voila!
Makaronowe kotlety…
składniki:
3/4 szklanki bułka tarta, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, 2 łyżki natka pietruszki, 25 dag/opakowanie makaron nitki, 15 dag ser żółty, – ile potrzeba olej rzepakowy
makaron nitki najlepiej ugotować dzień wcześniej i w przykrytej misce schować do lodówki
do makaronu dodać jajko, kucharka, ostrą paprykę, ser żółty jaki masz pokrojony w kostkę, natkę pietruszki i tartej bułki tyle, aby masa była dość klejąca-zwarta / ja dałam 3/4 szklanki
wszystko dobrze wyrobić ręką i odstawić na 15 minut
ręką zwilżoną olejem formować kotlety obsypując je tartą bułką
na mocno gorącym oleju smażyć na złocisto makaronowe kotlety
my lubimy np. z buraczkami zasmażanymi i sosem pieczarkowym
kotlety można też podjadać same na zimno co bardzo mi smakuje z jogurtem czosnkowym……..SMACZNEGO!!!
Moim ulubionym daniem z makaronem jest włoski klasyk Spaghetti carbonara. A spaghetti z Lubelii idealne nadaje się do tej potrawy zawsze jest pysznie. Jak carbonara to tylko z makaronem z Lubelli
Moje ulubione danie z makaronem to carbonara z dodatkiem cukini. Jest to połączenie po prostu wyśmienite! Cukinia idealnie przełamuje ten standardowy przepis, a w połączeniu z boczkiem tworzy perfekcyjne danie. Poza tym mam do tego przepisu wyjątkową słabość, bo przygotowałam go na mojej pierwszej randce z moim już teraz mężem. Nie wiem na ile to danie mi pomogło, ale polecam spróbować każdemu kto jeszcze szuka drugiej połówki 🙂 Kto wie….
Szybko,tanio, smacznie! Makaron z masłem ,cukrem i cynamonem-smaki dzieciństwa trwają do dzisiaj!
Mam dwa ulobione dania z makaronem i za każdym razem gdy je przygotowuje wracam wspomnieniami do mojego rodzinnego domu. pierwsze z nich to wspaniałe łazanki z kiszoną kapustą i grzybami (tu muszę dodać że mama zawsze używała grzybów, które sami zbieraliśmi). Drugie to makaron z twarogiem i skwareczkami, szybkie smaczne i syczące minus za kaloryczność ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na smak dzieciństwa.
Uwielbiam spaghetti, jednak nie każde. Jest jedno, wyjątkowe – robi je mój mąż.
Od zawsze próbowałam zdobyć recepturę, jednak była pilnie strzeżona…
Pewnego dnia, po wielu próbach otrzymałam karteczkę z listą sekretnych składników, które sprawiają, że ta specjalność ma tak wyjątkowy smak:
– odrobina czułości,
– szczypta miłości
– włożone serce.
– świadomość, że za chwilę to danie sprawi mi mnóstwo przyjemności 😉
Najważniejsze jest to, że mamy z kim dzielić się naszymi pysznościami!
Moje przygody z makaronem rozpoczęły się parę lat temu – wyjazd z ukochanym za granicę, plecak pełen suchych produktów, a pośród nich oczywiście tona wszelkiego rodzaju produktów Lubella. Szczegół, że młoda Ja jeszcze nie bardzo potrafiłam gotować. A co jest najprostsze, najpyszniejsze i najlepsze na pierwsze dorosłe gotowanie obiadu dla Ukochanego?? Zapiekanki!
I tu zaczęło się kombinowanie. No bo tak – pieczarki muszą być, bo On je kocha. Mięsko musi być, bo ja jestem głównie mięsożerna. Makaronik musi być, bo trzeba zjeść nasze zapasy. Metodą prób i błędów powstały dwie nasze ukochane potrawy, które przyrządzamy do dzisiaj, mimo, że od pierwszego wyjazdu minęło już prawie 5 lat. I to nie są byle jakie potrawy, pochwała z ust Teściowej jest bardziej wartościowa niż kilka gwiazdek Michelin 😉
Przepis pierwszy – ulubione danie Ukochanego:
Przyrządzamy w naczyniu żaroodpornym.
Mięsko mielone, cebulka, przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra, oregano) – dusimy na patelni, ale nie za długo, tak tylko troszkę. Przygotowanym farszem napełniamy rurki Canneloni. Układamy je w naszym naczyniu, obficie zasypujemy posiekanymi, podduszonymi pieczarkami, a całość zalewamy sosem pieczarkowym (ewentualnie jakimś pomidorowym, ale pieczarki są pyszniutkie). Na górę troszkę pietruszki. Zapiekamy około pół godziny, na koniec można jeszcze posypać startym żółtym serem. Pyszota nr 1.
Przepis drugi – moje ulubione danie.
Piersi z kurczaka kroimy na male kotleciki, rozbijamy, doprawiamy na dość ostro, papryka, czosnek, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy:
Sos czosnkowy na samo dno, smarujemy je obficie.
Kotleciki z kurczaka, układamy jeden przy drugim.
Makaron drobny np muszelki lub małe kokardki wymieszane ze startym żółtym serem, układamy niezbyt grubą warstwę.
Na to delikatnie znowu sos czosnkowy.
Kolejny raz kotleciki z kurczaka, na to makaron z serem i tak aż do wykończenia produktów.
Na samą górę możemy rozsypać żółty ser, żeby się ładnie zapiekło.
Pieczemy około 30 min w 180 stopniach, ale tak, żeby ser nam się nie spalił 🙂
Pychota, uwierzcie, że zapiekanki makaronowe są mega łatwe, mega pyszne i robią furorę na spotkaniach czy to rodzinnych czy koleżeńskich, do piwka, do grilla i jako kolacja na ciepło.
Polecam!
I życzę smacznego 🙂
Oczywiście moje ulubione danie z makaronem to zupa pomidorowa mojej mamy. Jest najlepsza!
Spaghetti bolognese to moje danie,
dobre na kolację i dobre na śniadanie.
Radość mi sprawia już samo nakładanie,
gdyż ów specjał jest pyszny niepojednanie.
Zawsze z cebulą i boczkiem go smażę,
bo wiem, że swym smakiem wykręca twarze.
🙂
Uwielbiam makaron pod każdą postacią, jednak jeśli miałabym wybrać jedno danie z jego użyciem, wybrałabym zdecydowanie makaron z pesto. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Za każdym razem możemy do tego dania zmienić makaron i przyrządzić pesto z innych składników, więc nigdy mi się nie znudzi! Podobno w prostocie siła…myślę, że smak również!