Przez wiele lat nie przepadałam za krewetkami i owocami morza, ale ponieważ mój Mąż jest ich wielkim miłośnikiem, przygotowywałam je z myślą o nim. Aż w końcu nadszedł ten dzień, kiedy również i ja przepadłam i obecnie uwielbiam krewetki w każdej postaci : ) Makaron w kremowym sosie z krewetkami to popularne danie kuchni filipińskiej, choć w Polsce jest równie lubiany. Przepis dostałam od mojej szwagierki (thank you Klysa : ) ) i idealnie wpisuje się w moje ulubione tendencje, czyli prosto, szybko i pysznie. Polecam!!!
Składniki:
- 1 kg krewetek (obranych i oczyszczonych, mrożone wcześniej rozmrozić)
- 3 ząbki czosnku
- 8 suszonych pomidorów (suszonych bez zalewy)
- 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
- 1 szklanka listków bazylii (1 doniczka)
- 1/2 szklanki białego wina
- 500 g makaronu spaghetti
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- parmezan do podania
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty tylko do czasu, aż krewetki będą podsmażone. Całość przełożyć na talerz, a na patelnię wlać białe wino i posiekane suszone pomidory. Gotować przez 2-3 minuty, do czasu aż wino się zredukuje. Dodać śmietankę i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 3-5 minut. Krewetki ponownie przełożyć na patelnię razem z listkami bazylii i ugotowanym makaronem. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z parmezanem.
Smacznego!
Danie smakuje jeszcze lepiej odgrzane kolejnego dnia, kiedy makaron „przegryzie się” z sosem i parmezanem : )