Uwielbiam obiady, które można przygotować w 20 minut, zwłaszcza te z makaronem w roli głównej : ) Makaron z boczkiem i brokułami w sosie serowym jest nie tylko prosty do przygotowania, ale co ważniejsze przepyszny. Danie można urozmaicać przez dodatek innych warzyw jak por, cukinia, czy papryka. Polecam!!!
Składniki (dla 4 osób):
- 300 g makaronu typu kolanka
- 1 brokuł
- 150 g surowego wędzonego boczku (opcjonalnie wędliny- dobrej jakości szynki)
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 suszone pomidory
- 1 płaska łyżka masła
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g sera cheddar
- pieprz do smaku
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i gotować na parze przez 10 minut. Teflonową patelnię mocno rozgrzać, a następnie podsmażyć boczek. Nadmiar wytopionego tłuszczu zebrać ręcznikiem kuchennym. Na patelnię dodać pokrojone w małą kostkę: szalotkę i suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć i przesunąć na jeden brzeg patelni. Na wolnej przestrzeni rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Powoli wlewać mleko, cały czas mieszając, aby nie było grudek. Wymieszać z boczkiem, czosnkiem, cebulą i pomidorami. Dodać starty ser, wymieszać. Dodać makaron i ugotowane na parze brokuły. Doprawić obficie pieprzem i dokładnie wymieszać. Podawać od razu.
Smacznego!