Ostatnio przygotowywałam domową wersję pasty tikka, którą z powodzeniem wykorzystałam w dzisiejszym daniu ; ) Makaron w towarzystwie kurczaka to zawsze dobry pomysł, a dodatek aromatycznej pasty do jogurtowego sosu przypieczętował całość ; ) Wszyscy miłośnicy kuchni indyjskiej na pewno będą zadowoleni ; )
- 2 piersi z kurczaka
- 4-5 łyżeczek pasty tikka
- 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 350 g jogurtu typu greckiego
- sól, pieprz, natka pietruszki
- 1-2 łyżki oleju do podsmażenia
- 300 g – 400 g makaronu penne
Makaron ugotować z instrukcją podaną na opakowaniu w wersji al dente. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać pastę tikka, koncentrat, wymieszać i odstawić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć razem kilka minut, po czym dodać kurczaka wraz z pastą i koncentratem. Gdy kurczak będzie podsmażony, dodać jogurt, wymieszać i gotować kilkanaście minut na niewielkim ogniu, pilnując aby jogurt się nie zagotował. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, pastą tikka. Dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego : )
Super! Kolorowo i bardzo smacznie 🙂
Autor
Zdecydowanie było pysznie 🙂
Wygląda obłędnie!
Autor
Bardzo dziękuję 😉
Uwielbiam to danie, dziękuję za przepis 🙂
Nie przygotowałam jeszcze potrawy z pastą tikka, ale twoja propozycja wygląda zachęcająco.
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂