Makaron po chłopsku to prosty przepis na pożywny i pyszny obiad. Dodatek warzyw może się zmieniać w zależności od zasobów naszej lodówki, ale obowiązkowym punktem jest dobrej jakości kiełbasa, wędzony boczek i pomidorowy sos : ) Polecam!!!
Składniki:
- 350 g ulubionego makaronu np. świderki, kolanka, penne
- 150 g kiełbasy myśliwskiej
- 100 g surowego, wędzonego boczku
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego (500 g)
- szczypta soli, szczypta brązowego cukru, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) do czasu, aż mocno się zarumienią. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, wymieszać i przesmażyć. Dodać pokrojone w mniejsze kawałki pieczarki, smażyć do czasu aż odparują wodę. Następnie na patelnię dodać paprykę i cukinię pokrojone w kostkę, smażyć wspólnie kilka minut. Całość zalać przecierem pomidorowym dodać przyprawy i wymieszać. Gotować kilka minut do czasu, aż sos się zredukuje. Dodać makaron i wymieszać.
Smacznego!