Pytanie jak zrobić mąkę jaglaną często pojawia się w Waszych pytaniach. Pierwszym co przychodzi do głowy to oczywiście zmielić kaszę jaglaną w drobny pył ; ) Sama również podjęłam taką próbę i jest to słuszny kierunek, ale tak jak w przypadku gotowania kaszy warto najpierw pozbyć się charakterystycznej goryczki ; ) Polecam wypróbować!!!
Składniki:
- 400 g kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną wysypać na sitko z drobnymi oczkami i dokładnie przelać wrzątkiem. Przemieszać i ponownie zalać wrzątkiem (ociekająca woda powinna być przeźroczysta). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 110 C (termoobieg) przez ok. 45 min. W tym czasie kilka razy przemieszać, aby kasza była równo wysuszona. Drzwiczki od piekarnika możemy zostawić delikatnie uchylone tak jak przy suszeniu bezy. Kiedy kasza przestygnie przełożyć ją do blendera i dokładanie zmiksować. Przesiać przez sito, pozostałości ponownie zmiksować blenderem.
Smacznego!
Super! mąka jaglana w sklepie kosztuje krocie ale w domu sama chętnie spróbuję 🙂
Autor
Dokładnie ceny czasem odstraszają, a przygotowanie domowej wersji nie wymaga dużego nakładu pracy 🙂
Spadłaś mi z nieba z tym przepisem !!! 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że się przyda 🙂
Świetnie, szukałam takiego właśnie przepisu. Biorę się do roboty 🙂
Autor
🙂
Proste na pewno skorzystam 🙂
Autor
Super 🙂
Świetny sposób na mąkę 🙂 To ja czekam teraz na jakiś pyszny przepis z mąką jaglaną w roli głównej 🙂
Autor
Już myślę o jakimś ciachu lub placuszkach 🙂
Takie to proste a sama bym na to nie wpadla 🙂
Autor
😉
Ekstra kaszę jaglaną mam to i mąka będzie 🙂
Autor
Super 🙂
świetny pomysł 🙂 robiłam gryczaną, ale z kaszy jaglanej też fajna myśl 🙂 i w dodatku wiele się zaoszczędza 🙂 a nie wymaga wielkiego wysiłku i można zrobić od razu większą partię na dłużej 🙂
Autor
O gryczanej nie pomyślałam 🙂 robiłam za to ryżową właśnie ze względu na mały nakład pracy i dużą oszczędność, bo ceny sklepowych potrafią być kosmiczne 😉
Od niedawna zaczęłam się interesować przepisami bardziej ”domowymi” i jestem zadowolona, że trafiłam na ten przepis 🙂 Spróbuję sama zrobić, bo na pewno dobrze mieć taką domową własną mąkę i to jeszcze jaglaną. Będę tu zaglądać częściej !
P.S. Przy okazji poczytam sobie resztę przepisów ! 🙂
Pozdrawiam,
Angelika z http://mojegotowaniemojewypieki.blogspot.com
Autor
Domowa mąka jaglana jest super, bo nie ma w sobie tej charakterystycznej goryczki, które posiadają niestety te sklepowe 🙂 Miło mi, że będziesz zaglądać 🙂 Pozdrawiam 🙂
Super przepis!
Autor
Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu 🙂