Nigdy nie przepadałam za pieczeniem, a tym bardziej dokładnym dekorowaniem pierniczków ; ) W związku z tym, że w tym roku rodzinka nam się powiększyła, postanowiłam się jednak trochę podszkolić w tym temacie ; ) Zaopatrzona w czasopismo „Dekorowanie ciast” nareszcie poznałam sprawdzony przepis na lukier królewski i okazało się, że nie taki diabeł straszny… ; ) Co prawda moja kreska nie jest jeszcze zbyt dobra i równa, ale mam nadzieję, że nikomu nie będzie to przeszkadzać. Osobiście jestem z efektu bardzo zadowolona : D
- 2 białka
- 2 – 3 szklanek cukru pudru w zależności od wielkości białka (u mnie 2,5)
- barwniki spożywcze (używam w proszku)
Cukier puder przesiewamy. Wlewamy do misy miksera i dodajemy białka. Ucieramy mieszadłem na niskich obrotach około 5 minut. (Cukier powinien się rozpuścić, tak aby gdy rozetrzemy go palcami nie był mocno wyczuwalny, lukier powinien być śnieżnobiały i lśniący).
Część lukru przekładamy do małej miseczki i barwimy za pomocą barwnika (dodajemy wykałaczką niewielkie ilości, mieszamy i sprawdzamy, czy kolor nam odpowiada, w razie potrzeby dokładamy większą ilość barwnika).
Do nakładania lukru używam torebki foliowej z odciętym rożkiem (odcinam bardzo blisko końcówki, aby otwór był jak najmniejszy : ). Możecie również korzystać z rożków z papieru do pieczenia, rękawa cukierniczego, szprycy, czy nawet strzykawki ; )
Zaczynam od odrysowania konturów, a następnie zajmuję się wypełnieniem.
Smacznego : )
Przepis na pierniki znajdziecie tutaj:
– pierniczki – mój ulubiony przepis podstawowy
Ale piękne! Po prostu śliczne! 🙂
Wow! Wyszło pięknie.
bombowo się prezentują:) szczególnie śnieżynki:)
Autor
Dziękuję ! 😀
Genialne! Mi się najbardziej widzą ciasteczkowi panowie, wszystkei super!!!!!!!!!!!!!
Autor
O tak też ich lubię!!!:) długo polowałam na tą foremkę 🙂
Super, pięknie ci to wyszło. Mam pytanie: czy taki lukier jest długo zdatny do spożycia? w końcu używa się do niego surowych białek!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Autor
Lukier robiłam po raz pierwszy, ale wyczytałam, że w suchym, szczelnym pojemniku można go przechowywać nawet do kilku miesięcy!
Bardzo ładne pierniczki, slicznie się prezentują ! Pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i również pozdrawiam! 🙂
przepiękne, do tego własnoręcznie zrobione;)))
p.s. otagowałam Cię u siebie;)
http://olalallola.blogspot.com/2012/12/swiateczny-sobie-tag.html
Wesołych Świąt;)
Autor
Ola dziękuję!!! 😀 pozdrawiam świątecznie 🙂
śliczne te pierniczki 🙂
Wesołych Świąt życzę 🙂
Autor
Dziękuję i również życzę wszystkiego najlepszego na Święta! 🙂
Zdrowych i pogodnych Swiąt oraz Szczęsliwego Nowego Roku !!!
też mam tą gazetkę 🙂 jak widac lukier się udał.
Wspaniały jest 😉
Pyszna pierniki:)
Autor
Bardzo mi miło, że smakowały 🙂
Cudowny przepis ! z takim lukrem dekorowanie pierniczków to przyjemność 🙂 a Twoje są piękne 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 super, że lukier przypadł do gustu 🙂
Jak się cieszę, że masz taki wpis 😉 Pierniczki czekają na dekorowanie. Dzieciaki bedą szaleć 😉
Autor
Bardzo mi miło, że się przyda 🙂 dekorowanie to dla dzieci zawszennajwiększa frajda 🙂