Od dawna chciałam spróbować jak smakują lody przygotowane za pomocą specjalnego sprzętu i nareszcie się udało ; ) Nawiązując współpracę z internetowym sklepem redcoon.pl otrzymałam do przetestowania maszynkę do lodów Severin EZ 7402. Wybrałam bardzo prosty przepis na lody brzoskwiniowe (zaledwie 3 składniki!), znaleziony u Dorotuś:
Składniki (ok 750 ml):
- puszka brzoskwiń w syropie (400 g) lub świeże owoce w sezonie
- 40 g cukru
- 150 ml śmietany kremówki (użyłam 36%)
Zawartość puszki wymieszać z cukrem i podgrzać na małym ogniu, aż do jego rozpuszczenia. Zmiksować blenderem i ochłodzić. Do maszyny do lodów przelać schłodzoną kremówkę oraz zimną owocową masę. Dalej postępować zgodnie z instrukcją maszyny.
Smacznego : )
Efekt uzyskany dzięki maszynce oceniam bardzo dobrze. Konsystencja lodów była idealna (bez kryształków), choć podany czas przygotowania 30-45 min w moim przypadku nie wystarczył i musiałam przełożyć misę z lodami na kilka godzin do zamrażarki. Maszyna umożliwia także przygotowanie sorbetów i mrożonych jogurtów. Główną zaletą jest smak domowych lodów i pewność z jakich składników zostały one przyrządzone. Ponieważ wszystkie składniki i tak muszą zostać schłodzone, możemy korzystać również z owoców mrożonych i przygotowywać lody przez cały rok. Cena również jest atrakcyjna, zwłaszcza jeśli ktoś jest miłośnikiem lodów… ; ) Jak dla mnie dużym minusem jest fakt, że wkład do maszynki zajmuje bardzo dużo miejsca w zamrażarce, więc jeśli ktoś chce mieć go zawsze w pogotowiu, musi opróżnić część zapasów ; ) Przygotowanie lodów może być również czasochłonne, choć powyższego przepisu to nie dotyczy. Po więcej informacji odsyłam na stronę sklepu
redcoon.pl
Też mi się marzy maszynka do lodów:)
Autor
To bardzo fajna rzecz:)
maszynę też chętnie bym nabyła, ale ostatnio wyhaczyłam yoghurt maker i już mi się marzy:P ach – chyba nigdy nie będę miała dość sprzętów, a lody pycha!:)
Autor
Oj yoghurt maker już mi się ta wizja spodobała 🙂 a lody i maszynkę polecam, ułatwia życie 🙂
Lody pycha! polecam
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Przepis wygląda na bardzo fajny, a lody na zdjęciach są obłędne. Z niecierpliwością czekam na okres letni, w którym z pewnością do tego przepisu jeszcze wrócę 🙂
Autor
Super 🙂 u nas stety/niestety lody jemy przez cały rok 😉