Site icon marta-gotuje.pl

Letnia karpatka z bitą śmietaną i owocami

Letnia karpatka z bita śmietaną

Karpatka to jedno z ulubionych ciast mojego męża, więc często pojawia się na naszym stole ; ) Wersja p. Pawła z bitą śmietaną i borówkami to idealna, letnia alternatywa. Polecam!

Składniki na ciasto (tortownica o wymiarach 25 cm):

  • 150 ml mleka 3,2 %
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 130 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Mleko gotujemy wraz z masłem i szczyptą soli. Zmniejszamy ogień i do gotującej się mieszanki stopniowo dodajemy mąkę energicznie mieszając, do czasu aż ciasto będzie tworzyło jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Dodajemy proszek do pieczenia, a następnie jajka (pojedynczo) i mieszamy mikserem. Dzielimy ciasto na dwie części i przekładamy na tortownice, wysmarowane masłem i oprószone mąką. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210-220 C (bez termoobiegu) lub 200-210 C (z termoobiegiem). Pieczemy na środkowej kratce piekarnika przez ok. 18 min. i odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki na masę:

  • 600 ml kremówki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 80 ml zimnej wody
  • 200 g borówek

Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Kremówkę ubijamy z cukrem wanilinowym, a następnie mieszamy z cukrem pudrem. Niewielką część ubitej śmietanki dodajemy do żelatyny i mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę przekładamy do pozostałej kremówki, delikatnie mieszamy.  Gotową masę przekładamy na upieczony blat, dodajemy borówki. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Przekładamy do lodówki na około 1-2 godz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 


 

Exit mobile version