Niezależnie od tego, czy dla Was leniwe to kluski, czy pierogi na pewno są Wam dobrze znane ; ) Dzisiaj u nas w trochę odmiennej wersji, bo z dodatkiem mąki razowej, której spore zapasy znalazłam w kuchennej szafce… ; ) Polecam!
Składniki :
- 500 g twarogu półtłustego
- 3 jajka (wielkość L)
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 – 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
Wszystkie składniki wymieszać (zacząć od dodania 1 szklanki mąki, jeśli ciasto będzie zbyt mocno się kleić można delikatnie podsypać pozostałą częścią, ale im mniej mąki dodamy, tym smaczniejsze będą nasze leniwe). Z części ciasta formować ruloniki, nożem pokroić na mniejsze kawałki. Gotować we wrzącej wodzie przez 4 minuty.
Smacznego : )
Ciekawy pomysł.
Pozdrawiam serdecznie
Zapraszam do mnie
Autor
Bardzo dziękuję i również pozdrawiam 🙂
świetne na podwieczorek! 🙂
Autor
Cieszę się, że się podobają:)
pyszna i zdrowa odmiana!
Autor
Zdecydowanie 🙂
uwielbiamy leniwe, także fajnie jest zrobić je w nieco lżejszej formie 😉
Autor
Zawsze można zjeść więcej.. :D:D
O tym bym nie pomyślała, fajna zamiana 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że się podoba 🙂
Super alternatywa!
Autor
Dziękuję 🙂
Już wiem co dziś na obiad… 😀
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
To Ty robisz leniwe na słodko :D?? U mnie zawsze na słono!!
Autor
U mnie zawsze na słodko!!! 🙂
Aż wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam leniwych!
Autor
Koniecznie trzeba to nadrobić! 🙂
Ale cudowne zdjęcia są na twoim blogu, wszysktko wygląda bardzo apetycznie~!!
Autor
Bardzo dziękuję, jest mi bardzo miło 🙂
Przepyszne i zdrowsze od klasycznej maki pszennej super 🙂
Autor
Zdecydowanie zdrowsze i nie tracą na smaku 🙂 fajnie, że przypadły do gustu 🙂