Lasagne z kurczakiem


Lasagne z kurczakiem
Ponieważ niedawno mąż obchodził urodziny wiedziałam, że na obiad muszę koniecznie przyrządzić coś z makaronem ; ) Ta odmiana lasagne okazała się strzałem w 10! Dodatek warzyw i kurczaka świetnie wzmocnił smak i nadał tej potrawie nowe oblicze. Przepis zamieszczam w ramach kulinarnej akcji Viva Italia! w kategorii primi piatti.

Składniki :

  • 18 płatów makaronu Lasagne
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g brokułów
  • 300 g pieczarek
  • 2 puszki pomidorów (użyłam krojone bez skórki)
  • ok. 350 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
  • olej do podsmażenia, masło do wysmarowania formy

Składniki na sos beszamelowy :

  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 3 – 4 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • sól, pieprz

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso pokrojone w kosteczkę. Brokuły podzielić na małe różyczki i ugotować al dente, a następnie dorzucić do mięsa wraz z pieczarkami pokrojonymi w kostkę. Później dodać pomidory z puszki (razem z zalewą), bazylię i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 30 min, później odkryć i gotować jeszcze przez jakiś czas (ok 10 min).

Osobno przygotować sos beszamelowy: Na małym ogniu w garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką, wlewać powoli zimne mleko i stale mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Układać warstwy w następującej kolejności

– płat makaronu (ja wcześniej ugotowałam i wyłożyłam podwójną porcję )

-nadzienie mięsne

-starty ser

– cienka warstwa sosu beszamelowego

…itd. Na wierzchu przykryć płatem lasagne (x2) posmarować pozostałym sosem beszamelowym i posypać serem. Zapiekać w piekarniku ok. 30 min w temp. 180 C. Po upieczeniu można dodatkowo polać sosem pomidorowym i udekorować bazylią.

Smacznego : )

Komentarzy: 36

  1. agusia_z_wysp
    24 października 2011 / 23:12

    Już wiem, co zrobie na weekend czyli:) Wyglada obłędnie i az mi slinka cieknie. A mój mąż też jest wielkim fajnem makaronów wszelakich, wiec przepis jak znalazł:)

  2. Mary
    25 października 2011 / 8:24

    ja dziś też będę robiła 🙂 wygląda przepysznie!!

  3. relina
    25 października 2011 / 21:34

    Fajny przepis. Jestem wegetarianka, wiec pomine kurczaka i tez powinno byc dobrze:)

  4. Marta
    Autor
    25 października 2011 / 22:33

    agusia_z_wysp i Mary dajcie znać czy Wam smakowało ; ) relina, bez kurczaka na pewno też się uda!

  5. 26 października 2011 / 11:06

    Lasagne z brokułami i pieczarkami jeszcze nie jadłam 🙂
    I dzisiaj chyba nie zjem bo nie mam pomidorków.. 🙁 ale jutro 🙂 łaj not?!! 🙂

  6. Mike
    26 października 2011 / 11:10

    Fajny przepis:) Makaronik, kurczak, jedzenie dla strongmena:) Zrobię to na 100%. Ale jako, że jestem zwolennikiem oliw, to zamiast oleju do smażenia, oliwa smakowa chosnek&chilli a blaszkę popsikam oliwą w sprayu:) zobaczymy jak wyjdzie;]

  7. Marta
    Autor
    26 października 2011 / 15:22

    Gorąco polecam!:)

  8. Mary
    27 października 2011 / 12:15

    Ja zrobiłam 🙂 wszystko pewnie byłoby dobrze i byłaby idealna ale niestety zepsułam ją tym sosem beszamelowym……dodałam zamiast masła margaryne i to był błąd, daje się ją wyczuć nawet po upieczeniu lasagne, więc jeśli ktoś będzie ją robił to broń Boże nie dawać margaryny!!
    Poza tym naprawdę dobry przepis 🙂 jak zazwyczaj Marto:)

  9. Marta
    Autor
    27 października 2011 / 14:12

    Szkoda tego sosu!! nigdy nie robiłam z margaryną i po Twojej przestrodze na pewno nie spróbuję 😀

  10. Jillian
    29 października 2011 / 16:50

    Hej, cyz mogłabym pominac sos beszamelowy i uzyc tylko pomidorowego?

    • Marta
      Autor
      29 października 2011 / 17:02

      Jeśli wcześniej podgotujesz płaty makaronu to tak, inaczej mogą pozostać twarde…

  11. 12 listopada 2011 / 19:15

    Rewelacyjny przepis. Lasagne wykonal moj maz i byla pyszna!Wyszlo nam bardzo duzo wiec zjedlismy pol (troche nawet do pracy zabralam na drugi dzien) a reszte zamrozilismy na czarna godzine:)myslisz,ze po odmrozeniu tez bedzie zjadliwe?W przyszlym tygodniu chyba sprobujemy Cannelloni:))

    • Marta
      Autor
      12 listopada 2011 / 19:21

      Przyznam szczerze, że my zawsze zajadamy się takimi ilościami, że nigdy nie mroziłam! Ale mam nadzieję, że jak ją odgrzejesz w piekarniku będzie ok, w końcu w sklepach są „mrożonki” lasagne:) Daj znać, jeśli się uda!

  12. 26 listopada 2011 / 18:24

    Odgrzalismy mrozona lasagne wczoraj i ciagle smakuje super.Do mrozenia wiec tez sie nadaje!!!

  13. Marta
    Autor
    26 listopada 2011 / 19:39

    To świetnie! dobrze wiedzieć, dzięki za informację:)

  14. Dorota
    9 lutego 2012 / 18:08

    Odmiana dla klasycznego lasagne z mielonym…zamiast brokolow dodalam szpinak… mmmmm wyszlo pyszne…POLECAM *)

  15. Dorota
    9 lutego 2012 / 18:10

    A i mam zamiar sie zabrac ze Twoj sernik i jeszcze pare innych smakolykow…mam nadzieje ze wszystko mi wyjdzie i bedzie tak samo smakowalo jak to lasagne *)

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2012 / 21:05

      Ze szpinakiem nie jadłam, ale chętnie wypróbuję 🙂

  16. 17 sierpnia 2012 / 13:16

    🙂 Właśnie wróciłam z zakupów na których nabyłam produkty do tej lasagne 😛 Zaraz biorę się do dzieła i zobaczymy co z tego wyniknie:) ale przepis i fotki – mmm wygląda znakomicie:)

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2012 / 13:23

      Mam nadzieję, że będzie smakowało 😀

  17. 17 sierpnia 2012 / 15:13

    też mam nadzieję tylko pytanie o ten sos beszamelowy, czy to ma być hmm konsystencja 'budyniowa’ b. gęsty mi wyszedł.. :>

  18. Marta
    Autor
    17 sierpnia 2012 / 15:45

    hmm budyniowa to może odrobinę za gęsty – chyba,że uda Ci się go rozmieszać i rozsmarować? w razie potrzeby można dolać mleka 😀

  19. 18 sierpnia 2012 / 7:19

    WYSZŁA PYYYYCHHA 🙂

  20. elo
    16 listopada 2012 / 21:18

    zobaczymy co z tego wyjdzie:D siedzi w piekarniku:D

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2012 / 23:55

      Smacznego 🙂

  21. Justa
    23 listopada 2012 / 15:23

    a moje pytanie brzmi(nigdy nie robiłam lasagne) czy to mięsko z patelni z całą resztą trzeba odcedzić żeby pozbyć się niezbędnego soku?

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2012 / 17:07

      Nie, nie! bo z tego co się dzieje na patelni mamy sos 🙂 i jak go trochę podgotujesz to woda np. z pomidorów sama wyparuje, a on zgęstnieje 😀

  22. Jola
    29 grudnia 2012 / 16:45

    pędzę po zakupy i zabieram się za wykonanie dania:) wygląda pysznie:)

    • Marta
      Autor
      29 grudnia 2012 / 18:02

      Polecam i smacznego 😀

  23. 2 stycznia 2013 / 23:00

    właśnie na cos takiego mam ochotę, na sama mysl robie sie glodna napewno to przyrzadzę 🙂

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2013 / 23:38

      polecam 🙂

  24. kulinka
    18 maja 2013 / 14:56

    Wszystko pieknie, ale beszamelu z tego przepisu nie robcie

    • Marta
      Autor
      18 maja 2013 / 15:57

      Kulinka, a co z beszamelem było wg Ciebie nie tak? bo ja zawsze tak robię i bardzo wszystkim smakuje 🙂

  25. Patrycja
    29 kwietnia 2018 / 18:10

    Czym można zastąpić naczynie żaroodporne? Albo czy można piec bez przykrycia? Górna część mojego naczynia zaginęła w akcji i mam tylko tą dolną, większą :((

    • Marta
      Autor
      1 maja 2018 / 19:49

      Wystarczy dolna. Sama również piekę bez przykrycia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 4 =