Składniki :
- 18 płatów makaronu Lasagne
- 250 g mięsa mielonego
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów (użyłam krojone bez skórki)
- 1 kartonik przecieru pomidorowego (ok. 400g – 500g)
- ok. 250 g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta cukru
- olej do podsmażenia, masło do wysmarowania formy
Składniki na sos beszamelowy :
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 3 – 4 łyżki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mielone mięso i smażyć je, aż straci różowy kolor. Następnie dodać pomidory z puszki (razem z zalewą), przecier pomidorowy i wymieszać. Dusić pod przykryciem około 30 min, później odkryć i gotować jeszcze przez jakiś czas (ok 10 min). Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać cukier, bazylię i oregano. Wymieszać i pogotować chwilę razem.
Osobno przygotować sos beszamelowy: Na małym ogniu w garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką, wlewać powoli zimne mleko i stale mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwy w następującej kolejności
– płat makaronu (ja wcześniej ugotowałam i wyłożyłam na każdą warstwę po 6 płatów )
-nadzienie mięsne
-starty ser
– cienka warstwa sosu beszamelowego
…itd. Na wierzchu powinien być makaron. Posmarować go pozostałym sosem beszamelowym i posypać serem. Zapiekać w piekarniku ok. 30 min w temp. 180 C. Po upieczeniu można dodatkowo polać sosem pomidorowym i udekorować bazylią.
Smacznego : )
Wygląda b.pysznie!:)
Polecam dodać jeszcze między warstwy szpinak (młode listki) gdy sa dostępne 🙂 (kładzie się na biały sos)
Autor
Muszę wypróbować, bo szpinak pamiętam jak przez mgłę (z przedszkola) i od tej pory nie mam pomysłu jak go smacznie przyrządzić 🙂
DO SZPINAKU PASUJE JESZCZE SER RICOTTA KTÓRY MOŻNA WYMIESZAĆ Z FARSZEM MIĘSNYM I DO BESZAMELU MOŻNA DODAĆ JESZCZE GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ A DO FARSZU MIĘSNEGO DODAĆ DROBNO STARTĄ WŁOSZCZYZNĘ 🙂
Autor
Przy takich wskazówkach nie pozostaje mi nic innego jak tylko spróbować : )
Przepysznie wyszła dziękuję za przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂