Dzisiaj ostatki, więc mam dla Was idealną propozycję na zakończenie karnawału. Każdy z Was zapewne zna przepis na chruściki, ale być może nie spotkaliście się jeszcze z ich „laną” wersją. Według mnie nie ma z tą tradycyjną zbyt wiele wspólnego, w smaku są gdzieś pomiędzy chruścikami a oponkami ; ) Lany chrust wymaga mniejszego nakładu sił, nie musimy wałkować ciasta, wystarczy całość zmiksować i smażyć na tłuszczu tworząc oryginalne kształty. Polecam!
Lany Chrust przepis
Składniki:
- 3 jajka (wielkość L)
- duże opakowanie cukru wanilinowego
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka spirytusu
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- olej do smażenia (lub smalec), cukier puder do oprószenia
Jak zrobić Lany Chrust
Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać mleko, spirytus i mąkę. Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać (ciasto będzie dość płynne). Masę przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania pączków lub woreczka foliowego z delikatnie obciętym narożnikiem i wylać na gorący tłuszcz tworząc wzory. Smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia (należy uważać, gdyż dzieje się to błyskawicznie ; ) odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Pozostałe przepisy na Tłusty Czwartek
Zapraszam również na mój kanał YouTube
Genialne są 🙂
Autor
Super! 🙂
Takich jeszcze nie jadłam 🙂
Autor
Mam nadzieję, że się skusisz 🙂
wygląda bardzo smacznie 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Te chrusty wyglądają cudownie.
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Na pewno zrobię 🙂
Autor
Super, daj znać jak smakowało 🙂
Fajny pomysł !
Autor
Dziękuję 🙂
Cudeńka dosłownie, na pewno pyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂
Apetycznie wyglądają :):)
Autor
Bardzo dziękuję, są bardzo smaczne 🙂
Jak to smacznie wygląda… dlaczego nie zajrzałam do Ciebie wcześniej, a jutro już popielec buuuu 😉
Misia ja dzisiaj weszłam i to samo pomyśłałam :(((((
Autor
Post ścisły trudna sprawa 🙂
Autor
Popielec już za nami, więc o ile nie masz postanowienia, że w post nie jesz słodyczy, zachęcam do wypróbowania 🙂
Zniknęło w mig 😋
Autor
Super 🙂
Czy zamiast spirytusu można dać ocet?
Autor
Osobiście nie próbowałam, ale powinno być ok 🙂
Przepyszne!!!!:)
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Przepyszne polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Autor
Bardzo i miło, że smakowało 🙂
Świetny przysmak trochę jak pączek trochę faworek i mamy połącznie idealne 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Przepyszne !!!
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Ależ one cudnie wyglądają!
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Pyszności i super wyglądają dzieciaki miały frajdę 🙂
Czy zamiast łyżeczki spirytusu mogę użyć łyżeczkę octu? Tak jak czasami do bazy się dodaje . Czy ewentualnie można bez?
Autor
Zamieniłabym np. na wódkę, ale słyszałam, że niektórzy korzystają z octu, więc można wypróbować 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszne i dzieciaki kochają te kształty 😋
Autor
Super 😀