Przepis na lane kluski bez glutenu, idealne do zup, czy gulaszu. Proste, szybkie do przygotowania i równie smaczne jak ich tradycyjny odpowiednik z mąką pszenną. Polecam!!!

Przepis na lane kluseczki bezglutenowe
Składniki:
- 3 jajka (wielkość L)
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 10 g mąki ryżowej
- 10- 20 g mąki gryczanej
- szczypta soli kamiennej
Jajka roztrzepać w misce z solą. Dodać mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i ryżową, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę gryczaną do uzyskania pożądanej konsystencji*. Ciasto powinno być lejące, ale nie spływać zbyt szybko z łyżki/kubeczka.
W średnim garnku zagotować wodę i powoli wlewać porcje ciasta. Kluseczki gotować 1-2 minuty od wypłynięcia (w zależności od grubości) i odcedzić na sitku.
*Ilość mąki zależy od wielkości jajek, u mnie przy jajkach L wychodzi zawsze w graniach między 10g-20g mąki gryczanej. Lżejsze kluseczki pasują do zup, nieco gęstsze ciasto zapewni bardziej zwarte lane kluski pasujące do mięs, czy podania na słodko.
Smacznego!
Pozostałe przepisy bez glutenu.
Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.