Lamingtony, czyli kostka kokosowa zwana również kudłaczami, to idealny pomysł na błyskawiczny wypiek w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości ; ) Przepyszne w swojej prostocie są ulubieńcem dzieci i dorosłych, świetnie sprawdzają się na imprezie, gdzie każdy chętnie częstuję się „małą” kosteczką ; ) Polecam!!
Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm):
- 15 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka (wielkość L)
- 15 łyżek cukru
- 15 łyżek oleju
- 15 łyżek mleka
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na minimalne i dodawać stopniowo po łyżce oleju, następnie mleka, a na końcu mąki z proszkiem do pieczenia. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić, a następnie pokroić w mniejsze kawałki przypominające kwadraty (ok. 26 sztuk).
Składniki na polewę:
- 125 g masła
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 10 łyżek cukru
- 4 łyżki kakao
Wszystkie składniki zagotować, mieszając. Polewa powinna być dość gęsta.
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe (ok. 200 g)
Biszkopty zamaczać dokładnie w polewie, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych lekko dociskając (najłatwiej wysypać wiórki na talerz i wspomagać się dwoma widelcami przy obtaczaniu). Odłożyć do zastygnięcia.
Smacznego!