Lamingtony – kostka kokosowa

Lamingtony, czyli kostka kokosowa zwana również kudłaczami, to idealny pomysł na błyskawiczny wypiek w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości ; ) Przepyszne w swojej prostocie są ulubieńcem dzieci i dorosłych, świetnie sprawdzają się na imprezie, gdzie każdy chętnie częstuję się „małą” kosteczką ; ) Polecam!!


Lamingtony przepis

Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm):

  • 15 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 15 łyżek cukru
  • 15 łyżek oleju
  • 15 łyżek mleka

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na minimalne i dodawać stopniowo po łyżce oleju, następnie mleka, a na końcu mąki z proszkiem do pieczenia. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić, a następnie  pokroić w mniejsze kawałki przypominające kwadraty (ok. 26 sztuk).

Składniki na polewę:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 10 łyżek cukru
  • 4 łyżki kakao

Wszystkie składniki zagotować, mieszając. Polewa powinna być dość gęsta.

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe (ok. 200 g)

Biszkopty zamaczać dokładnie w polewie, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych lekko dociskając (najłatwiej wysypać wiórki na talerz i wspomagać się dwoma widelcami przy obtaczaniu). Odłożyć do zastygnięcia.

Smacznego!


Biszkopt w polewie czekoladowej z kokosem


Kostka kokosowa przepis

Inspiracja

Komentarzy: 26

  1. Majka
    31 stycznia 2018 / 11:52

    Kuszące śnieżynki 😉 Mam ochotę jeszcze dziś je zrobić 😋

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2018 / 19:53

      Super, daj znać jak posmakowały <3

      • Majka
        31 stycznia 2018 / 22:18

        Genialne ❤

        • Marta
          Autor
          1 lutego 2018 / 0:25

          Super, że posmakowały !!! 😀

  2. Elwira
    31 stycznia 2018 / 12:02

    Ależ to pysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2018 / 19:53

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  3. Nusia
    31 stycznia 2018 / 12:21

    Nie jadłam a wyglądają zachęcająco 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2018 / 19:53

      Polecam wypróbować 🙂

  4. 31 stycznia 2018 / 12:28

    Już od dawna mnie kusi ten przepis, ale brak motywacji, muszę koniecznie wypróbować!

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2018 / 19:57

      Koniecznie wypróbuj, mam nadzieję, że tym razem uda mi się Cię skutecznie zmotywować 😉

  5. Gosia
    31 stycznia 2018 / 13:52

    Znam i bardzo bardzo lubię Twoje wyglądają pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2018 / 19:58

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Katia
    31 stycznia 2018 / 16:21

    A w samym cieście 15 łyżek mleka? Czy masła? Bo w opisie widzę masło – a że kulinarne dwie lewe ręce ze mnie to wolę uściślić 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2018 / 19:50

      Mleka, dziękuję za czujność, już poprawione 🙂

  7. Gabrysia
    31 stycznia 2018 / 17:24

    W końcu mnie zmotywowałaś i zrobiłam! Pycha i faktycznie proste 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2018 / 19:59

      Super, bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  8. Ives
    31 stycznia 2018 / 19:02

    Mniam bardzo smaczne i polewa genialna taka inna 🙂

  9. Marlena
    1 lutego 2018 / 12:01

    Pycha polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2018 / 0:52

      Super, że posmakowały 🙂

  10. Agnieszka
    1 lutego 2018 / 14:24

    Marta jak duża blacha?

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2018 / 0:52

      Tak jak w opisie tzn. 22×33 cm 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2018 / 23:01

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 + 27 =