W roli głównej kurczak, pomidory i papryka, czyli wszystko to, co lubimy najbardziej : ) Inspiracją już po raz kolejny była „Nigellisima” (coraz bardziej cenię włoską odsłonę Nigelli, więc dziękuję prywatnemu gwiazdorowi : * ) W mojej wersji prościej
i szybciej, wykorzystując posiadane w domu składniki. Danie było pyszne – polecam ! : )
- 500 g filetów z kurczaka, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów z czosnkiem
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 słoik (315 ml z zalewą) pieczonej/smażonej czerwonej papryki
Na rozgrzanej patelni podsmażamy kawałki kurczaka, dodajemy oregano i mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy solą. Papryki odsączamy i kroimy w paseczki. Dodajemy do garnka z sosem i gotujemy przez około 20 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Przekładamy do miseczek i podajemy np. z ryżem.
Smacznego : )