Wszystkim miłośnikom grillowania polecam rozważenie zakupu grilla elektrycznego! Od czasu kiedy unikam potraw smażonych jest u nas w kuchni dosłownie niezastąpiony! Przyda się także osobom na diecie i ceniącym zdrową i lekką kuchnię : ) Tym razem przedstawiam przepis na kurczaka z grilla ; ) Przy okazji postanowiłam przetestować ryż otrzymany od producenta marki Britta. Kurczaka podałam z ryżem parboiled, który jest preparowany termicznie, dzięki czemu zachowuje witaminy i składniki odżywcze. Najbardziej ciekawa byłam jednak, czy zgodnie z zapewnieniem producenta ryż pozostanie sypki oraz nie będzie się sklejał i muszę przyznać, że również na tym polu się nie zawiodłam ! : ) Nie mogę się doczekać, aż wypróbuję ryż jaśminowy z którym się nigdy wcześniej nie spotkałam, a który polecany jest do dań kuchni azjatyckiej !
- 1 pierś z kurczaka
- sól, pieprz, chili, czosnek granulowany, papryka, tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, trawa cytrynowa
(dla matki karmiącej: pieprz, majeranek, koperek )
Mięso pokroić w plastry i obtoczyć dokładnie w przyprawach. Grillować przez ok. 10-15 minut. Podawać z ryżem i warzywami.