Kurczak z grilla

Wszystkim miłośnikom grillowania polecam rozważenie zakupu grilla elektrycznego! Od czasu kiedy unikam potraw smażonych jest u nas w kuchni dosłownie niezastąpiony! Przyda się także osobom na diecie i ceniącym zdrową i lekką kuchnię : ) Tym razem przedstawiam przepis na kurczaka z grilla ; ) Przy okazji postanowiłam przetestować ryż otrzymany od producenta marki Britta. Kurczaka podałam z ryżem parboiled, który jest preparowany termicznie, dzięki czemu zachowuje witaminy i składniki odżywcze. Najbardziej ciekawa byłam jednak, czy zgodnie z zapewnieniem producenta ryż pozostanie sypki oraz nie będzie się sklejał i muszę przyznać, że również na tym polu się nie zawiodłam ! : ) Nie mogę się doczekać, aż wypróbuję ryż jaśminowy z którym się nigdy wcześniej nie spotkałam, a który polecany jest do dań kuchni azjatyckiej !


Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, chili, czosnek granulowany, papryka, tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, trawa cytrynowa
    (dla matki karmiącej: pieprz, majeranek, koperek )

Mięso pokroić w plastry i obtoczyć dokładnie w przyprawach. Grillować przez ok. 10-15 minut. Podawać z ryżem i warzywami.

Smacznego : )

 

Komentarzy: 6

  1. 23 lipca 2012 / 23:13

    polecam ryż jaśminowy. jest jednym z moich ulubionych. 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lipca 2012 / 23:31

      Muszę wypróbować 😀

  2. 24 lipca 2012 / 8:22

    bardzo lubię te ryże…;)
    no i Twoją propozycję też;))

  3. 1 kwietnia 2013 / 21:22

    Cały czas rozważam kupno grilla elektrycznego i chyba tegoroczna wiosna mnie do tego przekona

  4. Marta
    Autor
    1 kwietnia 2013 / 21:29

    Polecam! w tym roku może być ciężko z prawdziwym grillowaniem ;/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 23 =