Uwielbiam domowe odsłony popularnych fast foodów. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to idealny przykład zdrowego dania, które przygotowane w domowej kuchni smakuje wyśmienicie i potwierdza teorię, że fit jedzenie również może być pyszne. Polecam!!!
- 2 duże filety z kurczaka (800 g)
- 2 zielone papryki
- 2 czerwone papryki
- 2 duże cebule
- 4 marchewki
- 400 g świeżego ananasa
- opcjonalnie pędy bambusa, czosnek, imbir
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
Sos słodko-kwaśny:
- 690 g passaty pomidorowej
- 3 łyżki ksylitolu
- sok wyciśnięty z 2 soczystych pomarańczy
- szczypta soli, pieprz, chili, mielony imbir, słodka papryka
- opcjonalnie 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
Kurczaka, papryki i cebulę pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy kurczaka. Dodajemy warzywa i opcjonalnie pędy bambusa, starty imbir i czosnek. Smażymy kilka minut, często mieszając. W misce mieszamy wszystkie składniki na sos, a następnie przelewamy całość na patelnię, mieszamy i smażymy razem kolejne kilka minut. Dodajemy ananasa pokrojonego w mniejsze kawałki i mieszamy. Podajemy z ryżem lub w wersji białkowo-tłuszczowej z orzechami.
Smacznego!
Inspiracja ebook „Fit Fast Food” K. Domaszewski