Kolejny przepis znaleziony, a właściwie przypomniany w brulionie z przepisami: ) Bardzo smaczna forma podania kurczaka, czyli to co lubimy najbardziej. A co najważniejsze bardzo szybki w przygotowaniu, więc idealny, gdy nie mamy czasu na bardziej wymagające potrawy, a zwykły kotlet nam się przejadł. Gorąco polecam!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 6-8 łyżek startych orzechów włoskich lub laskowych
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Mięso kroimy w plastry/paski/kostkę zależnie od formy, która najbardziej nam odpowiada ; ) Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Moczymy w rozbełtanym jajku (również doprawionym solą i pieprzem). Obtaczamy w bułce tartej w połączonej z orzechami włoskimi. Stosunek bułki do orzechów to 1:2 (czyli na jedną łyżkę bułki przypadają 2 łyżki orzechów). Smażymy na rozgrzanym oleju.
Smacznego : )