Kurczak w orzechowej panierce

kurczak w orzechowej panierce

Kolejny przepis znaleziony, a właściwie przypomniany w brulionie z przepisami: ) Bardzo smaczna forma podania kurczaka, czyli to co lubimy najbardziej. A co najważniejsze bardzo szybki w przygotowaniu, więc idealny, gdy nie mamy czasu na bardziej wymagające potrawy, a zwykły kotlet nam się przejadł. Gorąco polecam!

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 6-8 łyżek startych orzechów włoskich lub laskowych
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Mięso kroimy w plastry/paski/kostkę zależnie od formy, która najbardziej nam odpowiada ; ) Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Moczymy w rozbełtanym jajku (również doprawionym solą i pieprzem). Obtaczamy w bułce tartej w połączonej z orzechami włoskimi. Stosunek bułki do orzechów to 1:2 (czyli na jedną łyżkę bułki przypadają 2 łyżki orzechów). Smażymy na rozgrzanym oleju.

Smacznego : )

Komentarzy: 2

  1. 25 listopada 2010 / 13:09

    Wygląda bardzo smacznie, ale kurcze nie przepaam za orzechami…

    • Marta
      Autor
      25 listopada 2010 / 14:06

      Polecam ponieważ ja także nie przepadam za orzechami a kotlety bardzo mi smakowały!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 3 =