Bardzo lubię wszelkie eksperymenty z kurczakiem ; ) Gdy decydowałam się na ten przepis miałam nadzieję na coś pikantnego, ale pomimo dodania przeze mnie bardzo dużej ilości papryki całość była bardzo delikatna… Następnym razem chyba będę eksperymentować z chili ; ) Kurczaka jedliśmy z frytkami i kalafiorem. W tym zestawieniu pycha ; )
Składniki :
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
- mąka pszenna
- olej do podsmażenia
Do jogurtu naturalnego dodać roztrzepane jajko, sól, pieprz i słodką paprykę (można również ostrą dla wzmocnienia smaku).Całość wymieszać. Mięso pokroić w kostkę lub mniejsze kawałki, w zależności od naszych upodobań, doprawić solą i ostrą papryką ; ) Zanurzyć w marynacie i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
Po wyjęciu z lodówki mięso wyciągnąć z jogurtu i obtoczyć w mące. Smażyć w głębokim oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku.