Kurczak w cieście francuskim

franc

Kiedy nie mamy zbyt wiele czasu a chcemy mieć „dobrze wyglądający” i smaczny obiad jest to doskonały pomysł. Nie sugerujcie się zdjęciami,bo podczas przygotowań trochę się zapomniałam i przypiekłam ciasto zbyt mocno, ale mimo to całość była bardzo smaczna ; ) Na pewno wypróbuję ponownie, plusem jest też łatwość modyfikacji dodatków zatem każdy może mieć to co lubi najbardziej.


Składniki :

  • 2 piersi z kurczaka
  • ciasto francuskie (użyłam ciasta z biedronki ; )
  • ser żółty
  • sól, pieprz, oregano
  • jajko

Pierś z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem i oregano. Płat ciasta francuskiego podzielić na 3 prostokąty. Na każdym z nich nacinać małe paseczki wzdłuż dłuższego boku. Następnie na środek prostokąta kłaść przygotowane kawałki kurczaka oraz dodać żółty ser (w takiej ilości jaka nam odpowiada). Można też dodać inne dodatki (grzyby, szynka, warzywa). Zapleść ciasto – nacięte paseczki przekładać na przemian (tak jak na jednym ze zdjęć). Przygotowane zawiniątka włożyć na 15 min do lodówki. Po wyjęciu posmarować roztrzepanym jajkiem i zapiekać w uprzednio nagrzanym do 200 C piekarniku ok 25-30 min.

Smacznego : )

Komentarzy: 2

  1. Maja
    5 lutego 2017 / 19:58

    Przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:43

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
11 + 26 =