Kolejny przepis na szybki obiad, który znalazłam w gazecie ; ) Kurczak jest moim ulubionym mięsem więc nie jestem bardzo wybredna i lubię go w prawie każdej postaci. Mięsko wyszło delikatne więc następnym razem pewnie dodam odrobinę chili, aby było na pikantnie ; )
Składniki:
- 2 małe piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 3 łyżki zimnej wody
- 1/3 szklanki mąki
- sól, pieprz, ostra papryka
- olej do smażenia
Mięso kroimy w paski i wrzucamy do zagotowanej wody. Po ugotowaniu dobrze osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Żółtko mieszamy z trzema łyżkami wody, dodajemy mąkę i rozprowadzamy na jednolite ciasto. Ubijamy białko i dodajemy do ciasta, następnie zanurzamy w nim kurczaka i smażymy na rozgrzanym oleju.
Smacznego : )
Witam!
Cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga. Ciekawe przepisy zamieszczasz. Dzisiaj wypróbowałam kurczaka tempurę i mężowi bardzo smakowało, a rzeczywiście czasu dużo to danie nei wymaga!
Pozdrawiam!
Ania
Autor
Bardzo mi miło, cieszę się, że danie smakowało! Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów:)
Witam,
na drugi raz proponuję mięso wcześniej przyprawić troszkę sosem tabasco i smażyć wszystko krócej – tempura musi być jasnozłocista! 🙂