Kurczak tempura

kurczaktempura

Kolejny przepis na szybki obiad, który znalazłam w gazecie ; ) Kurczak jest moim ulubionym mięsem więc nie jestem bardzo wybredna i lubię go w prawie każdej postaci. Mięsko wyszło delikatne więc następnym razem pewnie dodam odrobinę chili, aby było na pikantnie ; )

Składniki:

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/3 szklanki mąki
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • olej do smażenia

Mięso kroimy w paski i wrzucamy do zagotowanej wody. Po ugotowaniu dobrze osuszamy  i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką. Żółtko mieszamy z trzema łyżkami wody, dodajemy mąkę i rozprowadzamy na jednolite ciasto. Ubijamy białko i dodajemy do ciasta, następnie zanurzamy w nim kurczaka i smażymy na rozgrzanym oleju.

Smacznego : )

Komentarzy: 3

  1. 21 listopada 2010 / 18:26

    Witam!
    Cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga. Ciekawe przepisy zamieszczasz. Dzisiaj wypróbowałam kurczaka tempurę i mężowi bardzo smakowało, a rzeczywiście czasu dużo to danie nei wymaga!
    Pozdrawiam!
    Ania

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2010 / 21:12

      Bardzo mi miło, cieszę się, że danie smakowało! Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów:)

  2. Dominika
    28 sierpnia 2011 / 14:24

    Witam,
    na drugi raz proponuję mięso wcześniej przyprawić troszkę sosem tabasco i smażyć wszystko krócej – tempura musi być jasnozłocista! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 5 =