Site icon marta-gotuje.pl

Kurczak po włosku

kurczakpowlosku

Jeśli zależy Wam na naprawdę pikantnym obiedzie ten kurczak na pewno Was nie zawiedzie: ) Sam sos jest bardzo ostry ale w połączeniu z kurczakiem i mozarellą całość wypada dobrze ; ) Jestem zadowolona, że zdecydowałam się na to danie również dlatego, że w końcu wiem, iż bazylia zupełnie nie odpowiada mi do kurczaka samego w sobie za to z sosem pomidorowym jest ok nawet w dużej ilości ; ) Kolejnym plusem tej potrawy jest wygląd ; ) Całość dobrze się prezentuje i smakuje, polecam podawać z frytkami ; )

Składniki :

  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano
  • mozzarella

Składniki na sos pomidorowy :

  • 1/2 dużej cebuli ( proponuję dać pół małej, żeby sos był mocniej pomidorowy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki z zalewą
  • 100 ml wina wytrawnego
  • sól, pieprz, bazylia, chili (maksymalnie 1 łyżeczka)

Mięso przyprawiamy i smażymy na rozgrzanym oleju. W celu przygotowania sosu podsmażamy na złoto, pokrojoną w kostkę cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory z puszki i wino. Dusimy jakiś czas, aż sos zgęstnieje i dodajemy przyprawy.

W naczyniu żaroodpornym układamy mięso i na każdego fileta nakładamy trochę sosu. Zapiekamy w temp. 180 C przez ok 25 min. Następnie kładziemy plastry mozzarelli i dopiekamy jeszcze chwilę, do rozpuszczenia się sera.

Smacznego : )
Exit mobile version