Zachęcona sukcesem z użyciem sosu sojowego, przed którym bardzo długi czas się wzbraniałam, postanowiłam wykorzystać go do kolejnego przepisu. Kurczak po syczuańsku jest bardzo smaczny i wyrazisty, zdecydowanie dla osób lubiących pikantną kuchnię ; )
Składniki :
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona lub zielona papryka
- 1 papryczka chilli
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 białka
- 1 – 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki sosu chilli
- 250-500 ml bulionu z kurczaka
- 3-4 ziarenka pieprzy syczuańskiego (we. pieprz w kulkach)
Mięso kroimy w kostkę, dodajemy sos sojowy, mąkę kukurydzianą oraz białka. Całość mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godz.
Po tym czasie smażymy mięso na mocno rozgrzanej patelni, często mieszając. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy czosnek się zarumieni dodajemy pokrojoną w słupki paprykę oraz papryczkę chilli pokrojoną w drobną kosteczkę. Następnie dolewamy sos chilli oraz bulion z kurczaka i zagotowujemy. Kiedy kurczak będzie miękki możemy zagęścić sos zaklepką (woda + mąka kukurydziana) oraz dodać sosu sojowego i pieprzu do smaku.
Podajemy z ryżem.
Smacznego : )