Site icon marta-gotuje.pl

Kurczak po syczuańsku

Zachęcona sukcesem z użyciem sosu sojowego, przed którym bardzo długi czas się wzbraniałam, postanowiłam wykorzystać go do kolejnego przepisu. Kurczak po syczuańsku jest bardzo smaczny i wyrazisty, zdecydowanie dla osób lubiących pikantną kuchnię ; )


Składniki :

Mięso kroimy w kostkę, dodajemy sos sojowy, mąkę kukurydzianą oraz białka. Całość mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godz.

Po tym czasie smażymy mięso na mocno rozgrzanej patelni, często mieszając. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.  Gdy czosnek się zarumieni dodajemy pokrojoną w słupki paprykę oraz papryczkę chilli pokrojoną w drobną kosteczkę. Następnie dolewamy sos chilli oraz bulion z kurczaka i zagotowujemy. Kiedy kurczak będzie miękki możemy zagęścić sos zaklepką (woda + mąka kukurydziana)  oraz dodać sosu sojowego i pieprzu do smaku.

Podajemy z ryżem.

Smacznego : )

Exit mobile version