Kurczak po syczuańsku

Zachęcona sukcesem z użyciem sosu sojowego, przed którym bardzo długi czas się wzbraniałam, postanowiłam wykorzystać go do kolejnego przepisu. Kurczak po syczuańsku jest bardzo smaczny i wyrazisty, zdecydowanie dla osób lubiących pikantną kuchnię ; )


Kurczak po syczuańsku

Składniki :

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona lub zielona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 białka
  • 1 – 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu chilli
  • 250-500 ml bulionu z kurczaka
  • 3-4 ziarenka pieprzy syczuańskiego (we. pieprz w kulkach)

Mięso kroimy w kostkę, dodajemy sos sojowy, mąkę kukurydzianą oraz białka. Całość mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godz.

Po tym czasie smażymy mięso na mocno rozgrzanej patelni, często mieszając. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.  Gdy czosnek się zarumieni dodajemy pokrojoną w słupki paprykę oraz papryczkę chilli pokrojoną w drobną kosteczkę. Następnie dolewamy sos chilli oraz bulion z kurczaka i zagotowujemy. Kiedy kurczak będzie miękki możemy zagęścić sos zaklepką (woda + mąka kukurydziana)  oraz dodać sosu sojowego i pieprzu do smaku.

Podajemy z ryżem.

Smacznego : )

Komentarzy: 8

  1. lila
    4 lutego 2012 / 19:20

    Kasia dokladnie to samo mi przyszlo na mysl, wielkie MNIAM!

  2. irena
    5 lutego 2012 / 0:45

    Smaczek!

  3. pani_roza
    5 lutego 2012 / 11:49

    Zrobilam wczoraj, byli u nas znajomi i wszyscy zachwalali, odesłałąm ich na Twoja strone:) pozdrawiam!

  4. Marta
    Autor
    5 lutego 2012 / 12:15

    Bardzo się cieszę i również pozdrawiam!

  5. Mikrosfera@o2.pl
    5 lutego 2012 / 15:56

    A z kasza mozna podac?

  6. Marta
    Autor
    5 lutego 2012 / 16:29

    Pewnie z kaszą lub z makaronem też będzie pasować ; )

  7. yamotka
    5 lutego 2012 / 23:21

    Uwielbiam takie dania, dzięki za inspirację.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
7 + 17 =