Kolejne błyskawiczne i smaczne danie z kurczaka. Muszę przyznać, że rzadko dodaję do mięs wino i taki obiad kojarzy mi się z weekendem. Być może dla Was to codzienność, ale dla mnie jest przez to bardziej wykwintny : ) Polecam modyfikacje z dodatkami, które lubicie typu papryka, oliwki itd. My postawiliśmy tym razem na prostą, ale smaczną wersję!
Składniki:
- dowolne części kurczaka, u nas udka i piersi
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól, pieprz
- 3 listki laurowe
- szczypta rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml wytrawnego wina
- mąka do obtoczenia mięsa
- oliwa do podsmażenia Monini Garlic & Chili
Kurczaka solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące. W rondlu lub na patelni rozgrzewamy oliwę (polecana przeze mnie wyżej garlic & chili zapewni nam fajny aromat i posmak) i smażymy kurczaka, aż się przyrumieni ze wszystkich stron. Kurczaka wyjmujemy, a w tym samym naczyniu podsmażamy czosnek. Następnie dodajemy pomidory, następnie ponownie kurczaka, wino, listki laurowe i rozmaryn. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
Smacznego : )
wygląda smakowicie:)
Wino czerwone? chyba zrobie na niedzielny obaidek, mi tez takie dania wydaja sie jednak dosc odswietne:)
zrobiłam 🙂 pachnie pięknie!
Do tego przygotowałam frytki pieczone z przyprawami oraz jarmuż smażony z pomidorami 🙂
Jutro w pracy będzie wyżerka!:)
Autor
To zazdroszcze twoim wspolpracownikom:) smacznego!!!
A ja polecam Kurczaka na Puszce Piwa. rewelka.