Kurczak po myśliwsku

Kolejne błyskawiczne i smaczne danie z kurczaka. Muszę przyznać, że rzadko dodaję do mięs wino i taki obiad kojarzy mi się z weekendem. Być może dla Was to codzienność, ale dla mnie jest przez to bardziej wykwintny : ) Polecam modyfikacje z dodatkami, które lubicie typu papryka, oliwki itd. My postawiliśmy tym razem na prostą, ale smaczną wersję!


Kurczak po myśliwsku

Składniki:

  • dowolne części kurczaka, u nas udka i piersi
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • 3 listki laurowe
  • szczypta rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml wytrawnego wina
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • oliwa do podsmażenia Monini Garlic & Chili

Kurczaka solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące. W rondlu lub na patelni rozgrzewamy oliwę (polecana przeze mnie wyżej garlic & chili zapewni nam fajny aromat i posmak) i smażymy kurczaka, aż się przyrumieni ze wszystkich stron. Kurczaka wyjmujemy, a w tym samym naczyniu podsmażamy czosnek. Następnie dodajemy pomidory, następnie ponownie kurczaka, wino, listki laurowe i rozmaryn. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.

Smacznego : )

Komentarzy: 5

  1. kasia k.
    27 sierpnia 2011 / 9:26

    wygląda smakowicie:)

  2. Rosalinda
    27 sierpnia 2011 / 11:27

    Wino czerwone? chyba zrobie na niedzielny obaidek, mi tez takie dania wydaja sie jednak dosc odswietne:)

  3. Mary
    26 września 2011 / 20:45

    zrobiłam 🙂 pachnie pięknie!
    Do tego przygotowałam frytki pieczone z przyprawami oraz jarmuż smażony z pomidorami 🙂
    Jutro w pracy będzie wyżerka!:)

    • Marta
      Autor
      26 września 2011 / 21:36

      To zazdroszcze twoim wspolpracownikom:) smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 18 =