Kurczak to zdecydowanie moje ukochane mięso, więc chętnie wykorzystuję każdy nowy przepis z jego udziałem ; ) Tym razem w roli głównej kurczak po marokańsku wg przepisu Pascala z moimi modyfikacjami ; ) Danie bardzo aromatyczne z dodatkiem pysznego kawioru z bakłażanów, który polecam także do innych potraw! ; )
Składniki na kurczaka:
- ulubione części kurczaka (u mnie 2 piersi i 2 udka)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 2 szczypty imbiru i kurkumy w proszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek, niewielka ilość oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Piersi przekroić na pół i przełożyć do miski. Z ud kurczaka ściągnąć skórę i pokroić wzdłuż torebki stawowej na pół. Przełożyć do miski wraz z piersiami z kurczaka. Dodać cebulę pokrojoną na drobną kosteczkę, skórkę otartą z wyparzonej i wyszorowanej cytryny, bardzo drobno posiekany czosnek, 2 szczypty imbiru i kurkumy. Doprawić pieprzem i solą, 2 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać, zakryć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na minimum 20 minut (najlepiej na całą noc).
Z kurczaka zdjąć nadmiar cebuli z marynaty. W garnku rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć kawałki kurczaka z obu stron na złotobrązowy kolor. Dodać niewielką ilość wody i marynatę pozostałą w misce po marynowaniu kurczaka. Wymieszać. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub do garnka, którego możemy używać w piekarniku, i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
Składniki na kawior z bakłażanów:
- 2 bakłażany
- 3 pomidory
- niewielka ilość oliwy z oliwek
- 1/2 pęczka natki z pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżeczka słodkiej i ostrej papryki w proszku oraz curry
- 1 łyżeczka kminku
- szczypta imbiru w proszku
- 60 g zielonych oliwek
- sól, pieprz
Bakłażany umyć i przekroić na pół. Naciąć miąższ w poprzek w obie strony, polać oliwą z oliwek i rozprowadzić ją po miąższu. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na dolną kratkę do piekarnika nagrzanego do 180°C (opcja góra-dół) na 45 minut – 1 godzinę.
Pomidory zahartować i pozbawić skórek, przekroić na pół, a następnie w nieregularną kostkę. Przełożyć do garnka, dodać kminek zmiażdżony w moździerzu, curry, paprykę ostrą, paprykę słodką, drobno posiekany czosnek, połowę przygotowanej ilości posiekanej pietruszki.
Sos delikatnie podgrzać i wymieszać. Gotować do czasu, aż cały płyn odparuje , bardzo często mieszając. Sos musi wyjść bardzo gęsty.
Bakłażany wyjąć z piekarnika i za pomocą łyżki wyciągnąć upieczony miąższ, który następnie posiekać i przełożyć do miski razem z gęstym sosem z pomidorów. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonego imbiru. Dodać drugą część posiekanej pietruszki i wymieszać. Można schłodzić w lodówce.
Smacznego : )