Site icon marta-gotuje.pl

Kurczak po marokańsku i kawior z bakłażanów

Kurczak to zdecydowanie moje ukochane mięso, więc chętnie wykorzystuję każdy nowy przepis z jego udziałem ; ) Tym razem w roli głównej kurczak po marokańsku wg przepisu Pascala z moimi modyfikacjami ; ) Danie bardzo aromatyczne z dodatkiem pysznego kawioru z bakłażanów, który polecam także do innych potraw! ; )



Składniki na kurczaka: 

Piersi przekroić na pół i przełożyć do miski. Z ud kurczaka ściągnąć skórę i pokroić wzdłuż torebki stawowej na pół. Przełożyć do miski wraz z piersiami z kurczaka. Dodać cebulę pokrojoną na drobną kosteczkę, skórkę otartą z wyparzonej i wyszorowanej cytryny, bardzo drobno posiekany czosnek, 2 szczypty imbiru i kurkumy. Doprawić pieprzem i solą, 2 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać, zakryć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na minimum 20 minut (najlepiej na całą noc).

Z kurczaka zdjąć nadmiar cebuli z marynaty. W garnku rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć kawałki kurczaka z obu stron na złotobrązowy kolor. Dodać niewielką ilość wody i marynatę pozostałą w misce po marynowaniu kurczaka. Wymieszać. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub do garnka, którego możemy używać w piekarniku, i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.

Składniki na kawior z bakłażanów: 

Bakłażany umyć i przekroić na pół. Naciąć miąższ w poprzek w obie strony, polać oliwą z oliwek i rozprowadzić ją po miąższu. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na dolną kratkę do piekarnika nagrzanego do 180°C (opcja góra-dół) na 45 minut – 1 godzinę.

Pomidory zahartować i pozbawić skórek, przekroić na pół, a następnie w nieregularną kostkę. Przełożyć do garnka, dodać kminek zmiażdżony w moździerzu, curry, paprykę ostrą, paprykę słodką, drobno posiekany czosnek, połowę przygotowanej ilości posiekanej pietruszki.

Sos delikatnie podgrzać i wymieszać. Gotować do czasu, aż cały płyn odparuje , bardzo często mieszając. Sos musi wyjść bardzo gęsty.

Bakłażany wyjąć z piekarnika i za pomocą łyżki wyciągnąć upieczony miąższ, który następnie posiekać i przełożyć do miski razem z gęstym sosem z pomidorów. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonego imbiru. Dodać drugą część posiekanej pietruszki i wymieszać. Można schłodzić w lodówce.

Smacznego : )



 




 
Exit mobile version