Poniższy wpis zawdzięczam T. który przyczynił się do powstania tego dania! Jeśli lubicie indyjską kuchnię, przeważający smak imbiru i kardamonu to gorąco polecam. My zdecydowaliśmy się na kurczaka w nowej odmianie i na pewno do niego powrócimy. Przy okazji dodam, że danie jest odrobinę pikantne co dla nas stanowi dodatkowy plus ; )
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (/indyka) lub 250 g tofu w wersji wegetariańskiej
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- mieszanka przypraw do kuchni indyjskiej (u nas kotanyi)
- olej do podsmażenia
Warzywa i mięso myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Kurczaka obtaczamy w mące i podsmażamy razem z cebulą na rozgrzanym oleju. Dodajemy opakowanie przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie dokładamy pozostałe warzywa i zalewamy 100 ml wody. Dusimy ok 30 min na małym ogniu. Podawać z ryżem (u nas idealnie się sprawdził), makaronem lub ziemniakami.
Smacznego : )