Bardzo chciałabym mieć okazję spróbować prawdziwe chińskie jedzenie, ale tymczasowo musi nam wystarczyć moja wizja tych przysmaków : ) W roli głównej oczywiscie kurczak, którego przygotowanie jest proste i szybkie, bo jest to wersja jeszcze z naszych studenckich czasów ; ) Polecam!
Składniki :
- 2 filety z kurczaka
- 450 g mieszanki chińskiej
- 1 czerwona papryka
- 2 szklanki bulionu
- 500 g przecieru pomidorowego
- około 5 łyżek sosu sojowego
- olej sezamowy do podsmażenia
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry
Filety z kurczaka pokroić w mniejsze paski, oprószyć solą, pieprzem, papryką i curry (u mnie sporo ; ) do smaku. Dodać sos sojowy i wymieszać. Jeśli macie więcej czasu przełożyć do lodówki na 60 minut. Mięso podsmażyć na oleju, dodać paprykę pokrojoną w paski oraz mieszankę chińską. Zalać bulionem oraz przecierem pomidorowym. Wymieszać, dodać przyprawy do smaku (można także dodać więcej sosu sojowego). Dusić pod przykryciem przez około 20 minut. W razie potrzeby zagęścić sos przez dodanie do niego odrobiny wody wymieszanej z mąką. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego : )