Bardzo często zdarzają się u nas dni, kiedy na przygotowanie obiadu jest bardzo mało czasu i wtedy przeważnie decyduję się na dania z kurczaka ; ) Moja wariacja na temat kurczaka po chińsku należy chyba do najprostszych, ale w smaku nic jej nie brakuje i jest idealnym pomysłem, jeśli jesteście bardzo zabiegani. Polecam!!!
Składniki:
- 1 duży filet z kurczaka
- 1 mieszanka chińska (użyłam mrożonej)
- opcjonalnie papryka: czerwona, żółta
- 190 koncentratu pomidorowego
- kilka łyżek sosu sojowego
- sól, pieprz, szczypta cukru
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać mrożone warzywa, wymieszać i podsmażać chwilę razem. Podlać wodą (mniej więcej do wysokości warzyw), dodać sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić na średnim ogniu, do czasu aż warzywa będę miękkie. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem.
Smacznego : )