Bardzo chciałabym mieć okazję spróbować prawdziwe chińskie jedzenie, ale tymczasowo musi nam wystarczyć moja wizja tych przysmaków : ) W roli głównej oczywiscie kurczak, którego przygotowanie jest proste i szybkie, bo jest to wersja jeszcze z naszych studenckich czasów ; ) Polecam!
Składniki :
- 2 filety z kurczaka
- 450 g mieszanki chińskiej
- 1 czerwona papryka
- 2 szklanki bulionu
- 500 g przecieru pomidorowego
- około 5 łyżek sosu sojowego
- olej sezamowy do podsmażenia
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry
Filety z kurczaka pokroić w mniejsze paski, oprószyć solą, pieprzem, papryką i curry (u mnie sporo ; ) do smaku. Dodać sos sojowy i wymieszać. Jeśli macie więcej czasu przełożyć do lodówki na 60 minut. Mięso podsmażyć na oleju, dodać paprykę pokrojoną w paski oraz mieszankę chińską. Zalać bulionem oraz przecierem pomidorowym. Wymieszać, dodać przyprawy do smaku (można także dodać więcej sosu sojowego). Dusić pod przykryciem przez około 20 minut. W razie potrzeby zagęścić sos przez dodanie do niego odrobiny wody wymieszanej z mąką. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego : )
uwielbiam kuchnię orientalną:D a kurczak po chińsku jest pyszny, i takie rozwiązania są dobre nie tylko na studencką kieszeń:)
Autor
Dokładnie 🙂 takie dania są idealne nie tylko dla studentów 😀
wygląda pysznie 🙂 zjadłabym takie danie!!
Autor
Polecam, bardzo proste w przygotowaniu 🙂
Ale smaku robisz tymi fotami. A po chińsku co napisałaś?
Pysznie wygląda. Ale… naprawdę trzeba dać aż pół kg przecieru pomidorowego?
A powiedz mi jeszcze gdzie mogę kupić taki makaron chiński?
Autor
Paula napis powinien brzmieć: kurczak po chińsku ; )
Autor
Ola zdecydowanie możesz dać mniej, w każdym przepisie można przecież dostosowywać smaki do własnych upodobań 🙂 ja osobiście uwielbiam dużą jego ilość i tak nam najbardziej smakuje, ale myślę, że połowa wystarczy 😀 Makaron kupiłam przez internet, kiedyś widziałam też w biedronce, ale to chyba jakoś wyjątkowo był w ofercie 🙂
Wygląda pysznie! Musimy się wybrać do Chin i będziemy miały porównanie 🙂
Autor
Jestem za! 🙂
Już od dawna miałam spróbować stworzyć coś z kuchni chińskiej. I ten przepis mnie przekonał 🙂
Autor
Bardzo się cieszę i polecam, bo przepis jest prosty 🙂
Mam pytanie: Czy rodzaj bulionu ma znaczenie? Jaki Pani używa do wykonania tej potrawy?
Autor
Przeważnie używam bulionu z kurczaka 🙂
Mój facet uwielbia kuchnię tajską, to jest jego ulubiony przepis.
Autor
To chyba nie jest kuchnia tajska, ale cieszę się, że smakuje 🙂
Dodałam także kiełki fasoli Mung i zamiast koncentratu pomidorowego pastę Ajam Paniki, rewelacja 😉
Przepysznie wyszedl 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂