Kurczak po chińsku

Bardzo chciałabym mieć okazję spróbować prawdziwe chińskie jedzenie, ale tymczasowo musi nam wystarczyć moja wizja tych przysmaków : ) W roli głównej oczywiscie kurczak, którego przygotowanie jest proste i szybkie, bo jest to wersja jeszcze z naszych studenckich czasów ; ) Polecam!


Kurczak po chińsku

Składniki :

  • 2 filety z kurczaka
  • 450 g mieszanki chińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 2 szklanki bulionu
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • około 5 łyżek sosu sojowego
  • olej sezamowy do podsmażenia
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry

Filety z kurczaka pokroić w mniejsze paski, oprószyć solą, pieprzem, papryką i curry (u mnie sporo ; ) do smaku. Dodać sos sojowy i wymieszać. Jeśli macie więcej czasu przełożyć do lodówki na 60 minut. Mięso podsmażyć na oleju, dodać paprykę pokrojoną w paski oraz mieszankę chińską. Zalać bulionem oraz przecierem pomidorowym. Wymieszać, dodać przyprawy do smaku (można także dodać więcej sosu sojowego). Dusić pod przykryciem przez około 20 minut. W razie potrzeby zagęścić sos przez dodanie do niego odrobiny wody wymieszanej z mąką. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Smacznego : )


Kuchnia chińska

Komentarzy: 20

  1. 23 maja 2013 / 19:50

    uwielbiam kuchnię orientalną:D a kurczak po chińsku jest pyszny, i takie rozwiązania są dobre nie tylko na studencką kieszeń:)

  2. Marta
    Autor
    23 maja 2013 / 20:12

    Dokładnie 🙂 takie dania są idealne nie tylko dla studentów 😀

  3. 24 maja 2013 / 9:21

    wygląda pysznie 🙂 zjadłabym takie danie!!

  4. Marta
    Autor
    24 maja 2013 / 9:50

    Polecam, bardzo proste w przygotowaniu 🙂

  5. 24 maja 2013 / 9:57

    Ale smaku robisz tymi fotami. A po chińsku co napisałaś?

  6. Ola
    24 maja 2013 / 10:01

    Pysznie wygląda. Ale… naprawdę trzeba dać aż pół kg przecieru pomidorowego?

  7. Ola
    24 maja 2013 / 10:02

    A powiedz mi jeszcze gdzie mogę kupić taki makaron chiński?

  8. Marta
    Autor
    24 maja 2013 / 10:07

    Paula napis powinien brzmieć: kurczak po chińsku ; )

  9. Marta
    Autor
    24 maja 2013 / 10:09

    Ola zdecydowanie możesz dać mniej, w każdym przepisie można przecież dostosowywać smaki do własnych upodobań 🙂 ja osobiście uwielbiam dużą jego ilość i tak nam najbardziej smakuje, ale myślę, że połowa wystarczy 😀 Makaron kupiłam przez internet, kiedyś widziałam też w biedronce, ale to chyba jakoś wyjątkowo był w ofercie 🙂

  10. 25 maja 2013 / 11:38

    Wygląda pysznie! Musimy się wybrać do Chin i będziemy miały porównanie 🙂

  11. Marta
    Autor
    25 maja 2013 / 11:59

    Jestem za! 🙂

  12. Ewa
    29 maja 2013 / 6:50

    Już od dawna miałam spróbować stworzyć coś z kuchni chińskiej. I ten przepis mnie przekonał 🙂

    • Marta
      Autor
      29 maja 2013 / 9:15

      Bardzo się cieszę i polecam, bo przepis jest prosty 🙂

  13. Karolina
    31 maja 2013 / 20:24

    Mam pytanie: Czy rodzaj bulionu ma znaczenie? Jaki Pani używa do wykonania tej potrawy?

    • Marta
      Autor
      31 maja 2013 / 20:48

      Przeważnie używam bulionu z kurczaka 🙂

  14. Wiolka
    15 czerwca 2013 / 12:57

    Mój facet uwielbia kuchnię tajską, to jest jego ulubiony przepis.

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2013 / 13:04

      To chyba nie jest kuchnia tajska, ale cieszę się, że smakuje 🙂

  15. Karolasia
    4 czerwca 2014 / 12:24

    Dodałam także kiełki fasoli Mung i zamiast koncentratu pomidorowego pastę Ajam Paniki, rewelacja 😉

  16. Lila
    25 marca 2018 / 22:38

    Przepysznie wyszedl 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:55

      Super, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 9 =