Kurczak na butelce piwa

Na pewno każdy z Was słyszał kiedyś o kurczaku pieczonym na butelce piwa. Po raz pierwszy widziałam ten trik w jednym z programów M. Gessler i szybko chwycił mnie za serce : ) Tak przygotowanego kurczaka robię już od dawna i gdyby nie moja koleżanka podpytująca mnie czasem o przepisy, które robię często, ale tutaj ich nie ma, pewnie również bym o nim nie wspomniała ; ) Prawdą jest jednak, że w prostocie siła, więc być może ktoś z Was również skorzysta ; ) Jeśli lubicie kurczaka z rożna, ten na pewno też Wam zasmakuje! Najlepsza, chrupiąca skórka i delikatne, rozpływające się mięso…Polecam!!! (Poza podlewaniem w piekarniku, robi się praktycznie sam ; )


Kurczak pieczony na butelce piwa

Składniki :

  • 1 kurczak
  • 2 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 piwa w butelce

Kurczaka umyć, osuszyć, wyciąć szyjkę. Posmarować oliwą. Przyprawy wymieszać, posypać równomiernie nasmarowanego kurczaka. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i schować na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia, jedną butelkę od piwa namoczyć przez chwilę w wodzie z płynem do mycia naczyń. Usunąć wszystkie naklejki i dokładanie opłukać pod bieżącą wodą. Z butelki odlać połowę piwa. Kurczaka nałożyć na butelkę i ustawić w naczyniu żaroodpornym. Dodać do pozostałego w butelce piwa szczyptę soli, dzięki czemu wydzieli się piana, która będzie delikatnie podlewać kurczaka. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C (termoobieg) przez 2 godz. i 15 min. Po pół godzinie zacząć podlewać kurczaka piwem. Czynność tą powtarzać co 15-20 min. Upieczonego kurczaka wyjąć z piekarnika, odstawić na 20 minut zanim go rozkroimy, aby soki nie wypłynęły (dzięki temu mięso będzie soczyste i delikatne).

Smacznego : )


Kurczak na butelce przepis
Inspiracja

Komentarzy: 49

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2015 / 23:24

      W prostocie siła 🙂

  1. 14 kwietnia 2015 / 12:50

    Słyszałam już kiedyś o tym przepisie i powiem szczerze, że jak się o tym dowiedziałam, to moją pierwszą reakcją był śmiech, ale jak tak patrzę na zdjęcie to zaczynam się do tego przekonywać;D Mam rozumieć, że druga połowa piwa zostaje w butelce i idzie do piekarnika?

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2015 / 23:24

      Tak, druga połowa piwa zostaje w butelce i idzie do piekarnika 🙂 zapewniam, że tak przygotowany kurczak jest pyszny! 🙂

      • Pablo
        2 grudnia 2018 / 11:18

        Ale po co ta połowa piwa w butelce 🤔co to daje ? Pełna butelka piwa i dodawanie odrobinki soli żeby piwo zaczęło się pienić ociekając po kurczaku to rozumiem

  2. Agata
    14 kwietnia 2015 / 18:35

    Takich przepisów to ja więcej poproszę! 🙂

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2015 / 23:25

      Bardzo proszę 🙂 Cykl z tymi „popularnymi” obiadami będzie się powiększał 🙂

  3. 14 kwietnia 2015 / 18:58

    mniam! 🙂 kuraka na butelce bardzo lubię 🙂

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2015 / 23:25

      Ja również mam do niego słabość 🙂

  4. Magda
    14 kwietnia 2015 / 19:59

    Najlepszy kurczak ever 🙂

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2015 / 23:25

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Justyna
    15 kwietnia 2015 / 0:46

    Na pewno wypórbuję, bo zapowiada się pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2015 / 23:26

      Polecam:)

  6. Ania
    15 kwietnia 2015 / 10:24

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2015 / 23:26

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Janusz
    15 kwietnia 2015 / 15:08

    Nie mogłem się powstrzymać, a że trunek ten zawsze mam pod ręką, od razu zrobiłem, na piwku musiał być wyborny. Polecam wszystkim!

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2015 / 23:26

      Super, cieszę się, że przepis się podoba 🙂

  8. 15 kwietnia 2015 / 20:05

    ojk <3
    słyszałam o nim setki razy, nie znam smaku, niestety…może teściową poproszę o przygotowanie ?;p

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2015 / 23:27

      Co tam teściową będziesz prosić, zrób sama i zaproś ją na obiad :p

  9. Natasza
    16 kwietnia 2015 / 0:02

    Ależ on apetycznie wygląda…

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2015 / 20:45

      Bardzo dziękuję 🙂 zaręczam, że tak właśnie smakuje 🙂

  10. Zosia
    19 maja 2015 / 23:03

    Uwielbiam go z całą rodzinką, super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      20 maja 2015 / 10:01

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Kalita
    27 maja 2015 / 10:31

    Super przepis, pyszny obiad 🙂

    • Marta
      Autor
      28 maja 2015 / 10:41

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  12. Mia
    7 stycznia 2016 / 23:56

    Pycha, mięciutki i ta skórka… jak z rożna:)

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2016 / 1:13

      To prawda, jest pyszny, więc miło mi, że również przypadł do gustu 🙂

  13. Klara
    18 stycznia 2016 / 0:30

    Chrupiąca skóra mięso odchodzi od kości czego chcieć więcej?

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2016 / 1:55

      Moim zdaniem niczego ;)))

  14. Inka
    18 stycznia 2016 / 16:51

    Pycha!!!

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2016 / 0:28

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  15. MARAS
    20 stycznia 2016 / 0:20

    DOBRY KURAK NIE JEST ZŁY TEN SMAKUJE PYSZNIE ZAWSZE CHETNI SA

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2016 / 21:57

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  16. Graża
    13 lutego 2016 / 23:26

    Ulubiony obiad!

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 11:53

      Super, dziękuję za wiadomość 🙂

  17. Ola
    12 września 2016 / 14:36

    Pyszny i soczysty lepszego nie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      12 września 2016 / 22:21

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  18. Ewelina
    8 stycznia 2017 / 2:12

    Idealny przepis 🙂 kocham chrupiącą skórkę a nie zawsze wcześniej mi wychodziła dziękuję za inspirację 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2017 / 13:18

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  19. Pablo
    2 grudnia 2018 / 11:22

    Dlaczego tylko połowa piwa 🤔

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2018 / 23:44

      Drugą połową podlewamy kurczaka podczas pieczenia, mięso jest aromatyczne i delikatne, a skórka chrupiąca. Polecam wypróbować 🙂

  20. Martyna
    10 grudnia 2018 / 23:16

    Pyszny mięso rewelacyjne i skorka chrupie 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2018 / 12:03

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  21. Nina
    15 stycznia 2019 / 23:02

    Pycha dzięki za ten przepis ! Bałam sie ze pęknie butelka ale słusznie córka zauważyła ze dżem tez wekuje w piecu i słoiki nie pękają 🙂 pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      16 stycznia 2019 / 1:12

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  22. mania
    16 stycznia 2019 / 16:17

    Super przepis, nie marynowałam mięsa tak długo bo nie miałam czasu ale wyszedł idealnie i tak 🙂

    • Marta
      Autor
      16 stycznia 2019 / 16:43

      Bardzo mi miło 🙂

  23. Mania
    28 lutego 2020 / 8:31

    Wyszedł idealnie dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2020 / 0:02

      Super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 10 =