Dzisiejszy przepis otrzymałam od czytelniczki Amelii, za co ogromnie dziękuję! Danie bardzo nam smakowało, przypomina mi kurczaka curry z naszej ulubionej knajpki ; ) Zawsze myślałam, że jego przygotowanie jest skomplikowane i czasochłonne, ale na szczęście mocno się myliłam. Polecam! Poniżej podałam Wam recepturę z moimi modyfikacjami, bo według nas przygotowanego sosu było za mało, więc w przepisie podwoiłam jego proporcje : )
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 papryki (u mnie czerwona oraz 1/2 zielonej i 1/2 żółtej)
- 3 różyczki brokuła
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- 5-6 łyżeczek curry, chilli, pieprz, sól
- ogórek zielony, czerwona cebula, makaron penne do podania
Kurczaka pokroić w kostkę. Olej wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać 1-2 łyżeczki curry oraz chilli do smaku. Wymieszać z kurczakiem i marynować przez ok. 10 min. Po tym czasie podsmażyć. W tym ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły pokroić na mniejsze kawałki zalać wodą i gotować przez 10 minut. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do kurczaka, wymieszać i podsmażać razem.
Masło rozpuścić w niewielkim garnku, dodać mąkę oraz przyprawę curry i wymieszać, tak aby nie było grudek. Stopniowo wlewać zimne mleko. Mieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Do gotowego sosu przełożyć makaron wraz z mięsem i podsmażonymi warzywami. Dokładnie wymieszać.
Ogórka pokroić w półplastry, cebulę w piórka, przełożyć na przygotowane danie.
Smacznego : )