Kolejny smaczny przepis na kurczaka, pochodzi z magazynu „good food”, jednak ja upatrzyłam go na brulionie z przepisami. Mam mieszane uczucia… to pewnie dlatego, że przetestowałam już dziesiątki podobnych przepisów i jestem coraz bardziej wymagająca ; ) Smak bardzo delikatny, mięsko wprost rozpływa się w ustach, więc T. był zadowolony. Osobiście wolę pikantniejsze smaki : D
Składniki:
- 2- 3 nogi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 puszki krojonych pomidorów (łącznie 800 g)
- 2 łyżki octu winnego
- 300 ml bulionu z kurczaka
- olej do smażenia
- 2 szczypty rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- pieprz, sól, słodka papryka, oregano, suszona pietruszka
- ewentualnie : pieczarki i papryka
Nogi kurczaka przekroić na pół, tak aby uzyskać 4 części. Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć nogi (nie ściągać skóry) z każdej strony na rumiano. Odsączyć na papierowym ręczniku. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć do miękkości pokrojoną w piórka cebulę. Gotową cebulę, kurczaka i zawartość obu puszek pomidorów umieścić na patelni. Zalać gorącym bulionem. Dodać ocet, rozmaryn, ząbki czosnku i zagotować. W wersji rozszerzonej można dodać paprykę i pieczarki.
Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić potrawę na małym ogniu około 45 minut do 1h. Mieszać co jakiś czas. w tym czasie sos powinien bardzo zgęstnieć, a mięso być miękkie w środku. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, oregano, suszoną pietruszką oraz słodką papryką.
Podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem .
Smacznego : )