W ubiegły piątek miałam okazję uczestniczyć w wyjątkowych warsztatach „Kulinarnie Mocni”. Jest to wspólny projekt McCormick – właściciela marki Kamis i Federacji Polskich Banków Żywności mający na celu ukazanie, że aby przygotować niebanalny posiłek nie musimy poszukiwać trudno dostępnych składników i spędzać z nimi pół dnia w kuchni. Wystarczy kreatywnie połączyć najprostsze, sezonowe składniki z ziołami i przyprawami, które wspaniale podkręcają smak i potrafią odmienić każdy przepis. Jak wiecie moja kuchenna dewiza to szybko, smacznie i prosto, więc takie podejście jest mi szczególnie bliskie : )
Prowadzącym nasze spotkanie był Maciej Wawryniuk, który jest prawdziwym czarodziejem, jeśli chodzi o kreatywność i nietuzinkowe, pyszne dania. Aby poznać działanie Banków Żywności „od środka” miałam okazję pracować u boku wolontariuszy – edukatorów z całej Polski, którzy na co dzień przeprowadzają warsztaty z odbiorcami żywności w swoich miastach. Do tej pory działalność Banków Żywności kojarzyła mi się głównie ze świątecznymi zbiórkami, ale praca tych osób to zdecydowanie większe wyzwanie! Ogromne zaangażowanie widać na pierwszy rzut oka, a ich kulinarna pasja i szacunek do żywności jest godny pozazdroszczenia.Marnowanie żywności to niestety nadal częsty problem, więc tym bardziej powinniśmy dawać dobry przykład i dbać o to, aby nic z naszych zapasów się nie marnowało.
Zaskoczyła mnie duża skala przedsięwzięcia. Do tej pory w trzech edycjach projektu, zorganizowano już ponad 1200 warsztatów, w których udział wzięło blisko 18000 osób. W obecnej czwartej edycji planowanych jest kolejne 300 warsztatów. Wydano pięć broszur z przepisami – pasty i dodatki do chleba; kasze, ryże i makarony; przepisy na dania jednogarnkowe; przetwory; farsze i nadzienia; kuchnia regionalna.
Wszystkie przepisy znajdziecie również na stronie kamis.pl/kulinarnie-mocni.
To na pewno nie przypadek, że na warsztatach jednym z moich zadań było przygotowanie deseru : ) Był to trzykolorowy sernik na zimno i muszę przyznać, że nie tylko pięknie się prezentował, ale był równie pyszny! Każdy kto mijał nasze stanowisko upewniał się, czy na pewno nie będzie to sernik wytrawny ze względu na składniki, naturalne barwniki w postaci buraków i szpinaku. Mimo to przy degustacji cała grupa była zachwycona smakiem : )
Zostawiam Wam również przepis, który idealnie ukazuje, że proste jedzenie nie musi być nudne, a otwartość na nowe smaki to podstawa : ) Co powiecie na zapiekanki z kaszy jaglanej?
Składniki (dla 4-6 osób):
300 g kaszy jaglanej
2 jajka
250 g pieczarek
1 mały, zblanszowany brokuł
2 pomidory
150 g tartego sera
3 łyżki Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
1 łyżka Pieprz ziołowy w torebce
Sól morska
Kaszę jaglaną ugotować w 1 l nieosolonej wody przez 15 min. na mocnym ogniu. Wyjąć, odstawić do wystudzenia. Dodać suszone pomidory, 2 jajka, dokładnie wymieszać. Przy pomocy wałka i papieru do pieczenia uformować podłużne blaty z kaszy (20 cm x 8 cm, grubość ok 1cm) i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 15 min.
Na upieczonych blatach ułożyć pokrojone pomidory, brokuły oraz pokrojone w plastry i podsmażone pieczarki. Całość oprószyć pieprzem ziołowym, posypać serem i wstawić ponownie do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min.
Smacznego!
Dzięki takim przepisom nawet pozornie „nielubiane” składniki uda się szybko odczarować : ) Zobaczcie jakie inne pyszności udało nam się wspólnie przygotować.
Gulasz z dyni z ciecierzycą
Faszerowana cebula
Naleśniki z nadzieniem z kurczaka
Pierogi z wątróbką
Spring Rolls ze smażonym śledziem
Pita z wątróbką
Ogromnie się cieszę, że miałam okazję uczestniczyć w warsztatach i poznać idee programu Kulinarnie mocni oraz ludzi, którzy go tworzą. Wiele podejrzanych trików na pewno pozwoli mi również w prosty sposób podkręcić codzienne dania oraz zadbać o to, aby nic w kuchni się nie marnowało.