Kulinarnie Mocni

W ubiegły piątek miałam okazję uczestniczyć w wyjątkowych warsztatach „Kulinarnie Mocni”. Jest to wspólny projekt McCormick – właściciela marki Kamis i Federacji Polskich Banków Żywności mający na celu ukazanie, że aby przygotować niebanalny posiłek nie musimy poszukiwać trudno dostępnych składników i spędzać z nimi pół dnia w kuchni. Wystarczy kreatywnie połączyć najprostsze, sezonowe składniki z ziołami i przyprawami, które wspaniale podkręcają smak i potrafią odmienić każdy przepis. Jak wiecie moja kuchenna dewiza to szybko, smacznie i prosto, więc takie podejście jest mi szczególnie bliskie : )


 


Prowadzącym nasze spotkanie był Maciej Wawryniuk, który jest prawdziwym czarodziejem, jeśli chodzi o kreatywność i nietuzinkowe, pyszne dania. Aby poznać działanie Banków Żywności „od środka” miałam okazję pracować u boku wolontariuszy – edukatorów z całej Polski, którzy na co dzień przeprowadzają warsztaty z odbiorcami żywności w swoich miastach. Do tej pory działalność Banków Żywności kojarzyła mi się głównie ze świątecznymi zbiórkami, ale praca tych osób to zdecydowanie większe wyzwanie! Ogromne zaangażowanie widać na pierwszy rzut oka, a ich kulinarna pasja i szacunek do żywności jest godny pozazdroszczenia.Marnowanie żywności to niestety nadal częsty problem, więc tym bardziej powinniśmy dawać dobry przykład i dbać o to, aby nic z naszych zapasów się nie marnowało.



Zaskoczyła mnie duża skala przedsięwzięcia. Do tej pory w trzech edycjach projektu, zorganizowano już ponad 1200 warsztatów, w których udział wzięło blisko 18000 osób. W obecnej czwartej edycji planowanych jest kolejne 300 warsztatów. Wydano pięć broszur z przepisami – pasty i dodatki do chleba; kasze, ryże i makarony; przepisy na dania jednogarnkowe; przetwory; farsze i nadzienia; kuchnia regionalna.
Wszystkie przepisy znajdziecie również na stronie kamis.pl/kulinarnie-mocni.


To na pewno nie przypadek, że na warsztatach jednym z moich zadań było przygotowanie deseru : ) Był to trzykolorowy sernik na zimno i muszę przyznać, że nie tylko pięknie się prezentował, ale był równie pyszny! Każdy kto mijał nasze stanowisko upewniał się, czy na pewno nie będzie to sernik wytrawny ze względu na składniki, naturalne barwniki w postaci buraków i szpinaku. Mimo to przy degustacji cała grupa była zachwycona smakiem : )

Zostawiam Wam również przepis, który idealnie ukazuje, że proste jedzenie nie musi być nudne, a otwartość na nowe smaki to podstawa : ) Co powiecie na zapiekanki z kaszy jaglanej?


Składniki (dla 4-6 osób):

    • 300 g kaszy jaglanej
    • 2 jajka
    • 250 g pieczarek
    • 1 mały, zblanszowany brokuł
    • 2 pomidory
    • 150 g tartego sera
    • 3 łyżki Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    • 1 łyżka Pieprz ziołowy w torebce
    • Sól morska

Kaszę jaglaną ugotować w 1 l nieosolonej wody przez 15 min. na mocnym ogniu. Wyjąć, odstawić do wystudzenia. Dodać suszone pomidory, 2 jajka, dokładnie wymieszać. Przy pomocy wałka i papieru do pieczenia uformować podłużne blaty z kaszy (20 cm x 8 cm, grubość ok 1cm) i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 15 min.
Na upieczonych blatach ułożyć pokrojone pomidory, brokuły oraz pokrojone w plastry i podsmażone pieczarki. Całość oprószyć pieprzem ziołowym, posypać serem i wstawić ponownie do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min.

Smacznego!


Dzięki takim przepisom nawet pozornie „nielubiane” składniki uda się szybko odczarować : ) Zobaczcie jakie inne pyszności udało nam się wspólnie przygotować.

Gulasz z dyni z ciecierzycą



Faszerowana cebula


Naleśniki z nadzieniem z kurczaka


Pierogi z wątróbką


Spring Rolls ze smażonym śledziem


Pita z wątróbką


Ogromnie się cieszę, że miałam okazję uczestniczyć w warsztatach i poznać idee programu Kulinarnie mocni oraz ludzi, którzy go tworzą. Wiele podejrzanych trików na pewno pozwoli mi również w prosty sposób podkręcić codzienne dania oraz zadbać o to, aby nic w kuchni się nie marnowało.

*Zdjęcia autorstwa Pauliny Jatczak

Komentarzy: 16

  1. Aga
    28 września 2018 / 11:30

    Ale ja Ci zawsze zazdroszczę tych warsztatów a ten Maciej Wawryniuk to kulinarny geniusz 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2018 / 1:09

      Dziękuję i również bardzo lubię jego pomysły 🙂

  2. Roz
    28 września 2018 / 12:27

    Fajna inicjatywa 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2018 / 1:09

      Zdecydowanie 🙂

  3. Malwina
    28 września 2018 / 12:58

    Super!!! przepisy na pewno wykorzystam pytanie od czego zacząć 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2018 / 1:10

      Trudny wybór 🙂

  4. Isia
    28 września 2018 / 23:26

    Te zapiekanki będą mi się śnić po nocy muszę je jutro zrobić 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2018 / 1:11

      Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂

  5. Majka
    29 września 2018 / 15:39

    Świetna inicjatywa 👍

    • Marta
      Autor
      2 października 2018 / 13:39

      Mi również bardzo się podoba i cieszę się, że mogłam poznać ją bardziej od środka 🙂

  6. Izabelcia
    30 września 2018 / 13:40

    Super akcja dobrze ze o tym sie mówi 👌🏻

    • Marta
      Autor
      2 października 2018 / 13:40

      Zdecydowanie! 🙂

  7. Ewa
    1 października 2018 / 10:53

    Wszystsko wyglada super aż trudno uwierzyć ze z takich podstawowych składników, fajne spotkanie.

    • Marta
      Autor
      2 października 2018 / 13:42

      Polecam wypróbować, same pyszności 🙂

  8. Marcysia
    18 października 2018 / 10:42

    Nigdy o tym nie słyszałam fajna akcja 🙂

    • Marta
      Autor
      18 października 2018 / 23:43

      Zdecydowanie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 12 =