W ostatni wtorek miałam okazję uczestniczyć w wiosennych warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez Grzegorza Łapanowskiego. Czerpiąc to co najlepsze z obecnej pory roku, skupiliśmy się na świeżych, chrupiących warzywach i owocach, które niebanalnie połączyliśmy z aromatycznymi sosami Kikkoman i Tabasco ; ) Bardzo chętnie biorę udział w podobnych wydarzeniach, ponieważ mam okazję nie tylko podszkolić mój kulinarny warsztat, ale także poznać smaki, które na co dzień nie pojawiają się w mojej kuchni ; ) Poniżej przedstawiam Wam kilka zdjęć z warsztatów oraz przepisy na dania, które najbardziej przypadły mi do gustu jak np. karmel z sosem sojowym! : )
DORSZ Z CHRUPIĄCYMI ZIEMNIAKAMI SOSEM HOLENDERSKIM I PIECZONYMI WARZYWAMI
Składniki :
- 900 g filetów z dorsza (najlepiej samych polędwiczek)
- 100 g masła
- 4 żółtka
- sok z 1/2 cytryny
- sos Tabasco Original
- sól, pieprz
- kilka ziemniaków
- olej do smażenia
- kilka kolorowych marchewek
- kilka pietruszek
- 2-3 łyżki miodu
- kilka łyżek masła
- sos Kikkoman Tabasco Garlic
- sól, czarny pieprz
Sos holenderski: Jajka wyjmij z lodówki żeby nabrały temperatury pokojowej. Oddziel białka, żółtka i ubij rózgą na puszystą pianę. Powoli dodawaj do masy sok z cytryny (możesz to zrobić na parze) cały czas ubijaj, stopniowo dolewaj rozpuszczone, gorące masło. Dopraw solą i pieprzem. Dla nadania ostrości dodaj kilka kropel TABASCO®. Sos powinien być gęsty i konsystencją przypominać majonez. Karmelizowane młode warzywa: Warzywa obierz, umyj i osusz. Pokrój na równej wielkości kawałki (plastry lub paski). Zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odsącz i osusz. Na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa. Po chwili smażenia, dodaj miód i trochę sosu sojowego. Duś jeszcze kilka minut, następnie doprawiamy do smaku pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Garlic.
Dorsz:Filety z dorsza opłucz i osusz, podziel na porcje i przypraw solą. Wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego na 180-190 stopni. Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na grubych oczkach tarki i smaż kilka minut w głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoto. Odsączone ziemniaki, ułóż obok dorsza polanego gęstym sosem holenderskim. Podawaj z duszonymi w maśle warzywami.
Smacznego!
KARMEL Z SOSEM KIKKOMAN I ORZECHAMI NA KRUCHYM CIEŚCIE
Składniki na karmel:
- 100 g masła
- 120 g cukru
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
- sos sojowy Kikkoman
- garść prażonych orzeszków ziemnych niesolonych
Składniki na kruche ciasto:
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 150 g mąki
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 jajko
Ciasto: Wymieszaj na desce mąkę z masłem, cukrem i kakao. Dodaj żółtko i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Uformuj walec, zawiń go w folię i odłóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na 3-4 mm grubości. Wyłóż formę do tarty, obetnij niepotrzebne kawałki. Wstaw do lodówki na 30 minut. Przykryj papierem do pieczenia, żeby obciążyć ciasto, wysyp na nie suchą fasolę lub ziarna grochu. Piecz przez 20 minut w temperaturze około 180 stopni. Usuń papier i piecz jeszcze przez 5 minut. Odstaw do wystudzenia.
Karmel z sosem sojowym: Masło rozpuść w rondelku z grubym dnem, wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając (około 15 minut). Gdy cukier zbrązowieje, wlej śmietankę i 2 -3 łyżeczki sosu sojowego Kikkoman. Gotuj aż masa zgęstnieje i będzie gładka. Do przestudzonej masy wrzuć potłuczone orzechy laskowe. Wylej masę na kruchy spód. Odstaw na godzinę żeby masa całkowicie ostygła.