Podczas przygotowań do Świąt liczy się dosłownie każda chwila. Jest to błyskawiczna wersja kulebiaka, dzięki zastąpieniu ciasta drożdżowego tym francuskim : ) Kulebiak idealnie pasuje do barszczu i do tego pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Gorąco polecam!
Wasze przysmaki Wigilijne muszą być naprawdę pyszne. Część z nich zupełnie mnie zaskoczyła i słyszałam o nich po raz pierwszy. Wybór zwycięzców był trudny, zwłaszcza, że przysyłaliście tak różnorodne przepisy. Znalazły się nie tylko zupy, kompoty, poncze i popularne dania rybne, ale także wypieki. Starałam się też uwzględnić, czy przepis rzeczywiście bazuje na wodzie, czy jest ona tylko dodatkiem ; ) Nieocenionym jak zawsze w takich chwilach, okazał się Mąż, który potrafi podejść do sprawy bardziej obiektywnie; ) To właśnie T. musiał zdecydować, które danie wigilijne chciałby dołączyć do naszego menu, bo ja najchętniej wyróżni łabym wszystkich.
Oto lista wyróżnionych osób:
Ponieważ uwielbiamy zupy i nie wyobrażamy sobie Świąt bez grzybowej, zupy rybnej i barszczu nie mogliśmy pozostać obojętni wobec przepisów Agnieszki, Isis_76 oraz Małgorzaty G.
Chciałabym również wyróżnić przepisy na poncze, które wg Was były zdecydowanie najpopularniejsze. Są to poncz cytrusowo- korzenny od Doroty oraz poncz jarasa.
Bardzo proszę zwycięzców o podesłanie na mojego maila: marta@marta-gotuje.pl danych adresowych wraz z numerami telefonu oraz kolorem dzbanka, który wybieracie. Nagrody zostaną rozesłane po Nowym Roku.
Gratuluję!
Składniki na 2 kulebiaki:
- 500 g ciasta francuskiego
- 500 g kiszonej kapusty
- 350 g pieczarek
- garść suszonych grzybów
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka liści laurowych, kilka kulek pieprzu
- 1 cebula
- 1 jajko do posmarowania
- mak do ozdoby
Suszone grzyby moczyć w wodzie przez całą noc. Następnego dnia gotować przez ok. 1 godz. do miękkości i pokroić w kostkę. Kapustę przepłukać, a następnie przełożyć do garnka i zalać wodą, tak aby cała była przykryta. Dodać ziele angielskie, pieprz w kulkach i listki laurowe. Gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki pokroić w większą kostkę, doprawić solą i pieprzem i również podsmażyć na oliwie (można dorzucić do cebuli).
Ugotowaną kapustę odcedzić i pokroić w mniejsze kawałki, można wyjąć listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w kulkach. Wymieszać z cebulą, pieczarkami, suszonymi grzybami i drobno pokrojonymi orzechami.
Ciasto francuskie pokroić na dwa prostokąty, można zostawić sobie pasek ciasta na dekorację. Na środku każdego z nich nałożyć farsz i zawinąć, aby powstały kulebiaki (ja zlepiam ze sobą końcówki dłuższych boków, a następnie zawijam kawałek wzdłuż krótszego jak na zdjęciu).
Można też wyciąć foremkami np. do pierników drobne ozdoby i położyć na wierzchu kulebiaków. Wierzch ponacinać nożem, aby woda mogła odparować. Następnie posmarować kulebiaki rozbełtanym jajkiem i posypać makiem.
Piec ok. 30 min. w temp. 185 C.
Smacznego : )