Krupnik ma zapewne tylu samo zwolenników, co przeciwników i sama w dzieciństwie długo nie mogłam się do niego przekonać. Przepis na tę staropolską zupę otrzymałam od babci i taka właśnie smakuje nam najbardziej ; )
- 2 skrzydełka i 2 pałki z kurczaka
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- kawałek selera
- por
- 1 cebula
- 5 średnich ziemniaków
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej perłowej
- 3 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego, majeranek, sól, pieprz
Mięso opłukać i zalać wodą (ok. 3,5 l) dodać obrane i pokrojone na pół warzywa oraz przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz majeranek. Zagotować, a następnie na mniejszym gazie gotować do miękkości mięsa i warzyw.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Kaszę wsypać do szklanki i wypłukać zimną wodą, która zrobi się mętna. Odlać wodę i powtórzyć, aż woda będzie przezroczysta, wtedy gotować do miękkości na niewielkim ogniu.
Z zupy wyjąć miękkie warzywa oraz mięso i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Miękkie warzywa można pokroić w kostkę i dodać powtórnie do zupy. Następnie dodać również zeszkloną cebulę oraz kaszę. Gotować razem do miękkości ziemniaków ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego : )