Krupnik ma zapewne tylu samo zwolenników, co przeciwników i sama w dzieciństwie długo nie mogłam się do niego przekonać. Przepis na tę staropolską zupę otrzymałam od babci i taka właśnie smakuje nam najbardziej ; )
- 2 skrzydełka i 2 pałki z kurczaka
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- kawałek selera
- por
- 1 cebula
- 5 średnich ziemniaków
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej perłowej
- 3 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego, majeranek, sól, pieprz
Mięso opłukać i zalać wodą (ok. 3,5 l) dodać obrane i pokrojone na pół warzywa oraz przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz majeranek. Zagotować, a następnie na mniejszym gazie gotować do miękkości mięsa i warzyw.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Kaszę wsypać do szklanki i wypłukać zimną wodą, która zrobi się mętna. Odlać wodę i powtórzyć, aż woda będzie przezroczysta, wtedy gotować do miękkości na niewielkim ogniu.
Z zupy wyjąć miękkie warzywa oraz mięso i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Miękkie warzywa można pokroić w kostkę i dodać powtórnie do zupy. Następnie dodać również zeszkloną cebulę oraz kaszę. Gotować razem do miękkości ziemniaków ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego : )
Ja bardzo lubię krupnik, gotuję podobnie. Twój smakowicie wygląda 🙂
Autor
Dzięki 🙂
mój przepis jest niemal identyczny – jedynie na koniec doprawiam jeszcze maggi i posypuje obficie skiekanym koperkiem i natką 🙂
Autor
Muszę spróbować z Twoimi dodatkami:)
cudowny 🙂 uwielbiam krupnik,,teraz na zimową porę jak znalazł. Gotuję identycznie .
Autor
O tak rozgrzewająca zupa będzie jak znalazł na taką pogodę 🙂
Miał być krupnik i zrobiłem.
THX.
Nie wygląda tak dobrze i jest trochę (ten mój) bez smaku ale JEST.
Autor
Michał, może spróbuj go jeszcze trochę doprawić, żeby jednak smak był 🙂 Najważniejsze, aby Tobie smakowało 🙂
Wszysto o.k. tylko dlaczego kasze gotujesz osobno ? Traci cały kleik.
Pozdrawiam Janusz
Autor
Tak robiła moja babcia i jakoś tak się przyjęło 🙂 W takiej wersji bardzo nam smakuje 🙂 Również pozdrawiam!
powiem tak przepis super ale polecam uzyc kosci wedzonej do wywaru:)nie mialem kosci ale dalem skore z wedzonego boczku smak jest wypas 😉 pozdr
Autor
Następnym razem na pewno wykorzystam Twoją radę 🙂 dzięki!
Mniam, mniam, Muszę spróbować Twojej wersji krupnika (nigdy jeszcze nie jadłam chyba z dodatkiem zeszklonej cebuli a brzmi smakowicie:-)
Ja czasami gotuję wariant z koprem włoskim
Autor
Polecam, cebula dodaje fajnego smaku 🙂 a koper włoski również brzmi ciekawie 😀
Zdjęcie wygląda naprawdę zachęcajaco
Autor
Smakuje też super 🙂