Krupnik

Krupnik ma zapewne tylu samo zwolenników, co przeciwników i sama w dzieciństwie długo nie mogłam się do niego przekonać. Przepis na tę staropolską zupę otrzymałam od babci i taka właśnie smakuje nam najbardziej ; )


Składniki:

  • 2 skrzydełka i 2 pałki z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • 1 cebula
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej perłowej
  • 3 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego, majeranek, sól, pieprz

Mięso opłukać i zalać wodą (ok. 3,5 l) dodać obrane i pokrojone na pół warzywa oraz przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz majeranek. Zagotować, a następnie na mniejszym gazie gotować do miękkości mięsa i warzyw.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Kaszę wsypać do szklanki i wypłukać zimną wodą, która zrobi się mętna. Odlać wodę i powtórzyć, aż woda będzie przezroczysta, wtedy gotować do miękkości na niewielkim ogniu.

Z zupy wyjąć miękkie warzywa oraz mięso i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Miękkie warzywa można pokroić w kostkę i dodać powtórnie do zupy. Następnie dodać również zeszkloną cebulę oraz kaszę. Gotować razem do miękkości ziemniaków ok. 10 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego : )

 

Komentarzy: 16

  1. 15 czerwca 2012 / 20:57

    Ja bardzo lubię krupnik, gotuję podobnie. Twój smakowicie wygląda 🙂

  2. Marta
    Autor
    15 czerwca 2012 / 21:45

    Dzięki 🙂

  3. lidka
    18 czerwca 2012 / 11:33

    mój przepis jest niemal identyczny – jedynie na koniec doprawiam jeszcze maggi i posypuje obficie skiekanym koperkiem i natką 🙂

  4. Marta
    Autor
    18 czerwca 2012 / 11:46

    Muszę spróbować z Twoimi dodatkami:)

  5. monika
    29 października 2012 / 9:06

    cudowny 🙂 uwielbiam krupnik,,teraz na zimową porę jak znalazł. Gotuję identycznie .

    • Marta
      Autor
      29 października 2012 / 10:01

      O tak rozgrzewająca zupa będzie jak znalazł na taką pogodę 🙂

  6. Michał
    5 listopada 2012 / 15:13

    Miał być krupnik i zrobiłem.
    THX.

    Nie wygląda tak dobrze i jest trochę (ten mój) bez smaku ale JEST.

    • Marta
      Autor
      5 listopada 2012 / 15:20

      Michał, może spróbuj go jeszcze trochę doprawić, żeby jednak smak był 🙂 Najważniejsze, aby Tobie smakowało 🙂

  7. Janusz
    16 listopada 2012 / 17:27

    Wszysto o.k. tylko dlaczego kasze gotujesz osobno ? Traci cały kleik.
    Pozdrawiam Janusz

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2012 / 17:37

      Tak robiła moja babcia i jakoś tak się przyjęło 🙂 W takiej wersji bardzo nam smakuje 🙂 Również pozdrawiam!

  8. Pawel
    3 marca 2013 / 18:46

    powiem tak przepis super ale polecam uzyc kosci wedzonej do wywaru:)nie mialem kosci ale dalem skore z wedzonego boczku smak jest wypas 😉 pozdr

    • Marta
      Autor
      3 marca 2013 / 18:48

      Następnym razem na pewno wykorzystam Twoją radę 🙂 dzięki!

  9. Luuu
    11 marca 2013 / 12:58

    Mniam, mniam, Muszę spróbować Twojej wersji krupnika (nigdy jeszcze nie jadłam chyba z dodatkiem zeszklonej cebuli a brzmi smakowicie:-)

    Ja czasami gotuję wariant z koprem włoskim

    • Marta
      Autor
      11 marca 2013 / 13:03

      Polecam, cebula dodaje fajnego smaku 🙂 a koper włoski również brzmi ciekawie 😀

  10. 9 kwietnia 2013 / 20:26

    Zdjęcie wygląda naprawdę zachęcajaco

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2013 / 20:30

      Smakuje też super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 10 =