Site icon marta-gotuje.pl

Kruche rogaliki z powidłami

Najlepszą rekomendacją powinna być dla Was informacja, że to jeden z ulubionych wypieków mojego Męża : ) Są zdecydowanie najlepsze, ale formowanie rogalików to zawsze moja zmora ..: ) Mimo to trudno się im oprzeć, więc często u nas goszczą. Polecam!!!



Składniki na ciasto (ok. 30 szt.):

Masło posiekać z mąką. Dodać zimną wodę, olej i szybko zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Dodatkowo:

Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy delikatnie posypanej mąką. Dla ułatwienia rozdzielam je na dwie części i podczas formowania rogalików z pierwszej z nich, drugą trzymam nadal w lodówce. Z ciasta wyciąć trójkąty, na każdy z nich nałożyć łyżeczkę powideł, zwinąć rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch rogalików posmarować rozbełtanym białkiem, posypać cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez ok. 30 minut, do czasu aż się zarumienią.

Smacznego!



 

Exit mobile version